Stanislav Markelov

Izvor: Wikipedija
Stanislav Markelov

Stanislav Markelov (Станислав Юрьевич Маркелов) (20. svibnja 1974.Moskva, 19. siječnja, 2009.) ruski odvjetnik za ljudska prava i novinar na temu događaja u Čečeniji.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Markelov je zastupao mnoge žrtve državnog terora, preživjele nakon upada u kazalište Dubrovka. Branio je aktiviste sindikata, ekologe, članove bjeloruske oporbe. Na sudu je predstavljao Anu Politkovsku i postigao zatvaranje policajca Sergeja Lapina i pukovnika Jurija Budanova.

Prijetnje i ubojstvo[uredi | uredi kôd]

Dana 16. travnja 2004. Markelov je pretučen na postaji podzemne željeznice dok je zastupao Politkovsku, a kad je došao k svijesti, svi dokumenti u vezi sa slučajem nestali su. Dana 19. siječnja 2009. Markelova je iz neposredne blizine ustrijelio maskirani napadač metkom u potiljak. Služio se prigušivačem. Ubojica je čekao ispred zgrade u kojoj je Markelov držao tiskovnu konferenciju te mu je nakon što je konferencija održana prišao s leđa i ubio ga. S njim je u društvu bila novinarka Nove Gazete Anastasija Baburova koja je krenula za atentatorom nastojeći ga spriječiti u bijegu pri čemu je i sama izgubila život.[1][2] Također je smaknuta metkom u glavu. Ubojica je zatim pobjegao u podzemnu željeznicu. Ubojstvo odvjetnika Markelova povezano je s prijevremenim puštanjem bivšeg pukovnika Jurija Budanova na slobodu. Budanov je jedinstveni slučaj jer jedini dosad osuđen za zločine počinjene u Čečeniji, konkretno ubojstvo djevojke Elze Kungajeve, ali je pušten ranije zbog čega je Markelov, odvjetnik obitelji ubijene djevojke, najavio tužbu. Zaprijećeno mu je smrću ako ne odustane od tužbe.

Reakcije i izjave[uredi | uredi kôd]

Kad bi kome zatrebao hrabri novinar, zvali smo Politkovsku. Kad bi kome zatrebao hrabri odvjetnik, zvali smo Markelova. (aktivist za ljudska prava Lev Ponomarjov)
Stanislav Markelov je još jedna žrtva u nizu — vjerojatno ubijen zbog profesionalnog i smionog rada na obrani ljudskih prava," Nicola Duckworth, voditelj regionalnog programa za Amnesty International

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Stanislav Markelov

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Obituary for Stanislav Markelov by Vladislav Bugera, JRL (20 January 2009) (the copy)
  2. Murder in Moscow. Press criticism, KGB-style by Stephen Schwartz, The Weekly Standard (23 February 2009)