Prijeđi na sadržaj

StarCraft

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Starcraft)
StarCraft
ProizvođačBlizzard Entertainment
Mass Media Interactive

Entertainment

(Nintendo 64 version)
Izdavač(i)Windows
Mac OS
NA Blizzard Entertainment
PAL Sierra Entertainment
Nintendo 64
Nintendo
Dizajner(i)Chris Metzen, James Phinney
Nadnevak izlaskaWindows
ožujak 1998.[1]

Mac OS
ožujak 1999.
Nintendo 64
Sjeverna Amerika 13. lipanj 2000.[2]

EU 16. lipanj 2000.[3]
Žanr(ovi)Real-time strategija
Način(i) igreSingle-player, multiplayer
PlatformaWindows, Mac OS, Nintendo 64
Sistemski zahtjevi90 MHz processor
16 MB RAM
640x480 8-bit display
Medij(i)CD-ROM, download, Nintendo 64 cartridge


StarCraft je strateška računalna igra proizvođačke kompanije Blizzard. Pripada među najuspjelije izdanke RTS (Real Time Strategy) igara, te još i danas ima ogromnu zajednicu (pogotovo u Južnoj Koreji), koja se okuplja na najpoznatijem besplatnom mrežnom serveru za igranje - Battle.net-u. Svoju popularnost prije svega duguje iznimno brzom i fluidnom načinu igranja, kao i trima bitno različitim frakcijama: Terrans, Zerg i Protoss.

Koncept igre

[uredi | uredi kôd]

Osnovni cilj u StarCraftu je skupljanje dvaju resursa - minerala i plina, koji su potrebni za izgradnju jedinica i zgrada.Za igru treba mnogo razmišljati i igrati jako pametno s određenim jedinicama na druge protivničke jedinice. Minerali, koji su potrebni za izgradnju svih jedinica, su na mapi prikazani kao plave kristalne formacije. Njih sakupljaju, ovisno o strani, posebne radničke jedinice (SCV za Terrane, Drone za Zergove, Probe za Protosse). Vespene plin je potreban samo za neke naprednije jedinice. Na mapi se pojavljuje kao gejzir na kojemu je, prije nego počne sakupljanje plina, prvo potrebno napraviti posebnu strukturu (Refinery za Terrane, Extractor za Zergove, Assimilator za Protosse).

Igrači su ograničeni na konačni broj jedinica koji mogu kontrolirati(200), a i svaka jedinica zahtijeva održavanje (kod Terrana se ta potreba zadovoljava Supply Depot-ima, kod Zerga Overlord-ima, kod Protossa Pylon-ima). Igrač mora održavati dovoljno tih struktura/jedinica kako bi mogao podržavati svu svoju vojsku, inače privremeno ostane u nemogućnosti gradit i jedinice.

Terrans

[uredi | uredi kôd]

Terrani su fiktivna verzija ljudske rase u budućnosti, odnosno svijetu StarCrafta.

Zergovi su insektoidna izvanzemaljska rasa te glavni antagonisti u cijeloj StarCraft sagi.

Protoss

[uredi | uredi kôd]

Protossi su moćna humanoidna rasa sastavljena od dvaju društava - konzervativni Khalai Protoss te dark templari.

Blizzard

[uredi | uredi kôd]

Igra je izašla na tržište 1997. godine. Od početka je stekla svoju popularnost i velik uspjeh. Igra za današnje standarde nije grafički dobra, ali se igrivost sve do danas uspjela očuvati. Treba napomenuti da se Blizzard dosta namučio kako bi napravili ovaj odličan RTS (radili su od 1994. do 1997. godine).

Blizzard Entertainment je 27. srpnja 2010. diljem svijeta distribuirao Starcraft II. Sama igra je podijeljena u tri dijela: bazna igra nazvana Starcraft II: Krila slobode te dvije ekspanzije (Srce Roja i Naslijeđe Praznine). Igra je smještena u 26. stoljeće u udaljenom dijelu mliječne staze te se sve tri rase iz originalne igre vraćaju i u nastavku.

Otkako je igra izišla, stekla je kultan status, pogotovo među multiplayer populacijom igrača, jer se organiziraju veliki turniri u svim regijama: Dreamhack i ESL (European Starcraft League) u Europi, NASL (North American Starcraft League) u Sjevernoj Americi i GSL (Global Starcraft League) u Južnoj Koreji.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. "StarCraft - deseta obljetnica". Pristupljeno 12. travnja 2010.
  2. "StarCraft 64". Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2012. Pristupljeno 12. travnja 2010.
  3. "StarCraft 64". Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2012. Pristupljeno 12. travnja 2010.