Staurikosaurus

Izvor: Wikipedija
Staurikosaurus
Rekonstruirani skelet
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila
Kasni trijas
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Reptilia
Nadred:Dinosauria
Red:Saurischia
Podred:Theropoda
Porodica:Herrerasauridae[1]
Rod:Staurikosaurus
Colbert, 1970.
Vrste
*S. pricei Colbert, 1970. (Tipična vrsta)
Baze podataka

Staurikosaurus ("Gušter Južnog križa") je rod jednog od prvih dinosaura iz kasnog trijasa. Do sada je pronađena jedna vrsta, i to u Brazilu.

Otkriće[uredi | uredi kôd]

Staurikosaurus s Rhynchosaurom.

Prvi primjerak Staurikosaurusa je bio otkriven na paleontološkom lokalitetu Jazigo Cinco[2] na jugu Brazila. Naziv ovog roda se odnosi na sazviježđe Južni križ koji je prikazan na grbu Brazila i vidljiv samo na južnoj hemisferi (kada je Staurikosaurus opisan 1970. godine, bilo je neobično nalaziti dinosaure na južnoj hemisferi). Drugi dio znanstvenog naziva mu je dat u čast brazilskog paleontologa Llewellyna Ivora Pricea. Opisao ga je Edwin Harris Colbert. Rijetkost ostataka Staurikosaurusa je možda rezultat rijetkosti dok je postojao, ili možda zato što je živio u staništu poput šume, gdje se ostaci rijetko fosiliziraju.[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Odnos veličine Staurikosaurusa i čovjeka.
Staurikosaurus pricei.

Staurikosaurus je bio maleni teropod iz perioda kasnog trijasa, prije 225 milijuna godina. To je jedan od prvih dinosaura. Dug samo 2 metra,[2] visok 80 cm i težak samo oko 30 kilograma, Staurikosaurus je bio sićušan u odnosu na kasnije teropode poput Megalosaurusa. Nova istraživanja potvrđuju da su Staurikosaurus i njegovi srodnici Eoraptor i Herrerasaurus pravi teropodi koji su evoluirali nakon što su se sauropodi odvojili od teropoda.

Postoje samo nepotpuni ostaci Staurikosaurusa, koji se sastoje od većine kralješnice, nogu i velike donje vilice. Međutim, jer potiče iz tako ranog perioda povijesti dinosaura i jer je primitivan, većina Staurikosaurusovih osobina se može predvidjeti i rekonstruirati. Na primjer, Staurikosaurusa se obično prikazuje s pet prstiju i na rukama i nogama[2] - vrlo jednostavnim osobinama nespecijaliziranog dinosaura. Međutim, kako je pronađena i noga, može se vidjeti da je brzo trčao za svoju veličinu. Također je imao samo dva kralješka koji su povezivali zdjelicu s kralješnicom, što je upadljivo primitivno. Rep bi bio dug i tanak da bi održavao ravnotežu prednjem dijelu tijela.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Staurikosaurus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Staurikosaurusu

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nesbitt, S. J., Smith, N. D., Irmis, R. B., Turner, A. H., Downs, A., and M. A. Norell. 2009. A complete skeleton of a Late Triassic saurischian and the early evolution of dinosaurs. Science 326:1530-1533.
  2. a b c d "Staurikosaurus." In: Dodson, Peter & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD. p. 45. ISBN 0-7853-0443-6.