Arktička čigra

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sterna paradisaea)
Arktička čigra
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Porodica:Sternidae
Rod: Sterna
Vrsta:S. paradisaea
Dvojno ime
Sterna paradisaea
Pontoppidan, 1763.[1]
Rasprostranjenost

  Gniježđenje
  Zimovanje
                     Migracijske rute
Sterna paradisaea

Arktička čigra[2] (polarna čigra, lat. Sterna paradisaea, stariji naziv: Sterna macrura[3]), za razliku od ostalih vrsta čigri, više voli obitavati uz jezera i rijeke pa nije rijetka ni u unutrašnjoj Europi. Na Elbi, primjerice, živi u velikom broju. U Europi se pojavljuje potkraj travnja ili početkom svibnja, a već u srpnju ili početkom kolovoza ponovno kreće na put.

Hrani se malim ribicama, žabama i punoglavcima, a jede i crve, grčice i odrasle kukce. Vodene životinje hvata tako da se strmoglavljuje u vodu. Gnjezdilište polarne čigre su niski otoci i sprudovi čije je dno šljunkovito, a ne pjeskovito. Čigra ovdje utisne malu udubinu u tlo ili koristi već gotovu udubinu da u nju smjesti gnijezdo. Na vodama u unutrašnjosti polarna čigra rijetko stvara velika naselja, a na morskoj obali se često stotine ptica udružuju za zajedničko gniježđenje. Polarna čigra dugačka je 38 cm i poznata po tome što u seobi prelazi daleko veće udaljenosti od bilo koje druge selice. Ova ptica se dva puta godišnje seli iz subarktičkih voda u subantarktičke i nazad te je zbog toga zovu i "ptica s dva ljeta". Smatra se da zbog svojih selidbi dobiva više sunčeve svjetlosti od bilo kojeg živog bića na Zemlji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Birdlife International. Arctic Tern - BirdLife Species Factsheet (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. studenoga 2008. Pristupljeno 17. kolovoza 2006.
  2. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  3. [1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sterna paradisaea
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sterna paradisaea
Wikivrste imaju podatke o taksonu Sterna paradisaea