Steven Stanley

Izvor: Wikipedija

Steven J. C. Stanley (11. srpnja 1958.), jamajčanski je inženjer zvuka, glazbeni producent i klavijaturist koji je radio na glazbenim djelima žanrova reggaea, duba i rock-glazbe od 1975. godine. Najprimjetniji je njegov rad sa sastavima Talking Heads, Tom Tom Club i Black Uhuru.

Karijeru je počeo kao šegrt unutar tvrtke na poslovima audio inženjera u studiju Aquarius u Halfway Treeju, Kingston, Jamajka. Bilo je to rujna 1975. godine. Kao sastavni dio Compass Point All Stars, smatralo ga se članom novovalnog sastava iz 1980-ih Tom Tom Club,[1] suproducirajući njihov prvi album Tom Tom Club (1981.).[2] Navodi ga se kao suautora skladbe "Genius of Love", skladbe koju se smatra jednim od najsempliranijim pjesmama u hip-hop glazbi.[3] Reinterpretirao je to Grandmaster Flash and the Furious Five u pjesmi iz 1982. godine "It's Nasty (Genius of Love)", a semplirali Dr. Jeckyll & Mr. Hyde, The X-Ecutioners, a nalazi se i na hitu Mariah Carey koji je osvajao vrhove ljestvica "Fantasy" (1995.)[4] što mu je 1997. donijelo nagradu za tekstopisca pop glazbe Američkog društva skladatelja, tekstopisaca i izdavača.

Radio je na albumima koji su osvojili nagradu Grammy: Anthem sastava Black Uhuru kojeg je suproducirao s dvojcem Sly and Robbie te Dutty Rock glazbenika Seana Paula, gdje je miksao pjesmu "I’m Still in Love With You". Izvan žanra reggaea, Stanley je radio s Grace Jones i sa sastavom The B-52's, koji je postigao zlatnu nakladu albumom Wild Planet 1981. godine.

Živi u Kingstonu na Jamajci, gdje radi za svoj studio, Steven Stanley Recording Studio.[5][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tom Tom Club biography at Allmusic.com
  2. Review of Tom Tom Club, David Fricke, Rolling Stone, 18. veljače 1982. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. travnja 2008. Pristupljeno 7. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Review of "Genius of Love" at Allmusic.com
  4. "Fantasy" composer credits listing at Allmusic.com
  5. "Bankie Banks riding on a Chariot of Steel", The Jamaica Observer, 3. listopada 2003.
  6. "First Born"Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. rujna 2007. (Wayback Machine) The Jamaica Observer, 28. kolovoza 2005.