Stjepan Ujević

Izvor: Wikipedija

Stjepan Ujević (Krivodol, 5. ožujka 1959.1. travnja 2020.), hrvatski nogometni djelatnik, delegat i športski novinar, trener, tajnik i predsjednik skupštine Kamena, legendaran po najavama utakmica[1] športski komentator na Radio Imotskome, pisao i za Sportske novosti te Slobodnu Dalmaciju[2] Rodio se je u radničkoj obitelji u Krivodolu. Radio je u Napredku i Skladgradnji. Nogomet je živio "punim plućima", a zbog pozitivne energije smatralo ga se dobrim duhom Imotske krajine.[3] Energično se unosio u svaki prijenos, da su slušatelji imali doživljaj da su na samoj utakmici. Bio je "športska duša svih imotskih nogometnih terena, dobri duh nogometnog podmlatka, brižni kritičar pionira, oštar i blag otac seniora i motivator veterana."[4] Rado je pripovijedao anegdote. Od 1981. je godine bio voditelj selekcija u Kamena, gdje je u nekoliko mjeseci postigao je zapažene rezultate. U klubu je bio od trenera pionira, preko tajnika pa sve do predsjednika Skupštine kluba. Svoj je Kamen toliko volio, da mu je bio na umu i zadnjim danima života, kad ga je shrvala teška bolest. Izjavio je "Samo nemojte da mi se Kamen ugasi." Bio je živuća športska enciklopedija, i za nj se govorilo da je znao sve sastave u bivšoj Jugoslaviji. Stjepan - Nadan je bio poznat po javljanjima za Radio Imotski, gdje je svaki pogodak, svakog strijelca i svaki podatak analizirao je u svojoj uživo analizi ponedjeljkom. Izvješća je završavao istim riječima "Sportski pozdrav od vašeg Stipe Ujevića - Nadana."[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. B. D.: Preminuo dugogodišnji nogometni djelatnik Stjepan Ujević Dalmatinski portal. 1. travnja 2020. Pristupljeno 7. travnja 2020.
  2. (): Preminuo dugogodišnji sportski izvjestitelj Stjepan Ujević Radio Imotski. 1. travnja 2020. Pristupljeno 7. travnja 2020.
  3. a b Josip Grčić: ADIO, STIPANE Tugu je čuvao u njedrima, a zračio je samo srećom! Kamen je volio i živio! Dalmacija news. 1. travnja 2020. Pristupljeno 7. travnja 2020.
  4. Josipa Rimac Vlajčić: Stipe, za koga ćeš na nebu navijat’?Arhivirana inačica izvorne stranice od 7. travnja 2020. (Wayback Machine) Imotske novine. 1. travnja 2020. Pristupljeno 7. travnja 2020.