Stomatologija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stomatolog)
Stomatolog operira pacijenta

Stomatologija (grč. στομα, "usta"), ili dentalna medicina, predstavlja jednu od kliničkih disciplina koja je usko povezana s medicinom, ali i s tehnologijom izrade raznih naprava i postavljanja umjetnih materijala kojima se nadoknađuju i/ili nadograđuju izgubljeni zubi i okolne strukture. Stomatologija je i s medicinske strane nadležna za liječenje pacijenata s bolestima usne šupljine.

Grane stomatologije[uredi | uredi kôd]

  1. Dentalna antropologija
  2. Morfologija zubi
  3. Restaurativna stomatologija
  4. Endodoncija
  5. Gnatologija
  6. Dječja stomatologija
  7. Oralna higijena i preventivna stomatologija
  8. Ortodoncija
  9. Parodontologija
  10. Oralna kirurgija
  11. Stomatološka protetika
  12. Oralna medicina - bavi se dijagnostikom i liječenjem bolesti i njihovih simptoma koje se primarno javljaju na sluznici usne šupljine.

Školovanje[uredi | uredi kôd]

Prihvaćanjem Bolonjske deklaracije, od 2005. godine svi studenti stomatologije u Republici Hrvatskoj upisuju novi integrirani preddiplomski i diplomski program. Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je ujedno jedina samostalna institucija stomatološkog usmjerenja u okviru biomedicinske grupacije u RH, taj redovni studij traje šest godina (12 semestara). Studij stomatologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kao i studij stomatologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu također traju 6 godina (12 semestara). Svi studenti upisani na studije do 2004. godine studiraju po starom petogodišnjem programu.

Hrvatsko stomatološko nazivlje[uredi | uredi kôd]

„Hrvatsko stomatološko nazivlje – HRSTON” projekt je Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiju provedbu financira Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske. Projekt se provodio u razdoblju 2009. – 2010. u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Projekt je imao dva cilja: izgraditi hrvatsko stomatološko nazivlje i popularizirati uporabu hrvatskoga stomatološkog nazivlja među studentima stomatologije, stomatolozima i znanstvenicima.[1]

Organizacije[uredi | uredi kôd]

Krovna stručna organizacija stomatologa (doktora dentalne medicine) u RH je Hrvatska komora dentalne medicine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]