Stratovulkan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prerez stratovulkana

Stratovulkan, također poznat i kao kompozitni vulkan[1], visoki je, stožasti vulkan koji se sastoji od mnogih “slojeva” očvrsnule lave, piroklastičnog materijala i vulkanskog pepela. Za razliku od štitastih vulkana, za stratovulkane karakterističan je strmi profil i periodično smјеnjivanje eksplozivnih i mirnih erupcija. Lava koja izlazi iz stratovulkana, obično se ohladi i očvrsne prije nego što se krene širiti, zbog svoje velike viskoznosti. Magma koja formira ovu lavu ima visok do srednji sadržaj silicija (kao kod riolita, dacita ili andezita), i male količine mafične magme male viskoznosti. Veliki slivovi lave nisu česti, ali su se događale erupcije gdje je lava tekla i do 15 km od vulkana[2].

Stratovulkani spadaju među najčešće tipove vulkana. Dva vrlo poznata stratovulkana su Krakatoa, koji je poznat po katastrofalnoj erupciji iz 1883. godine, i Vezuv, poznat po erupciji iz 79. godine, kada je uništen grad Pompeji.

Reference[uredi VE | uredi]

  1. Volcanoes: Principal Types of Volcanoes pristupljeno 28. 2. 2012.
  2. Garibaldi volcanic belt: Garibaldi Lake volcanic field. Catalogue of Canadian volcanoes. Geological Survey of Canada (1. travnja 2009.) pristupljeno 27. lipnja 2010.


Jordens inre.svg Nedovršeni članak Stratovulkan koji govori o geologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.