Strava u Ulici Brijestova (1984.)

Izvor: Wikipedija
Strava u Ulici Brijestova (1984)
Naslov izvornika
A Nightmare on Elm Street (1984)
RedateljWes Craven
ProducentRobert Shaye
ScenaristWes Craven
Glavne ulogeHeather Langenkamp
Amanda Wyss
John Saxon
Johnny Depp
Robert Englund
GlazbaCharles Bernstein
SnimateljJacques Haitkin
MontažaPatrick McMahon
Rick Shaine
DistributerNew Line Cinema
Godina izdanja1984.
Trajanje91 minuta
DržavaSjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Žanrhoror film
Proračun1,8 milijuna dolara
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Strava u Ulici Brijestova (engl. A Nightmare on Elm Street) je horor film, snimljen 1984. godine, a režirao ga je Wes Craven. Radnja se odvija u ulici Brijestova, u Springwoodu, Ohio. Freddy Krueger je ubojica koji ubija u snovima rukavicom s četiri oštrice.

Nakon velikog kritičkog i financijskog uspjeha, uslijedilo je 6 nastavaka, crossover film s još jednom horor ikonom - Jason Voorhees (Freddy protiv Jasona) te remake iz 2010. Ostale adicije u franšizi se sastoji od stripova, knjiga, TV serije iz 1988. - "Freddyeve noćne more" itd.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Freddy Krueger je ubojica djece u ulici brijestova kojega su roditelji zbog ubojstava njihove djece živoga zapalili. Ali vratio se kao ubojica koji ubija u snovima. Ubijat će jedno po jedno dijete roditelja koji su ga zapalili. Nancy Thompson ide u očajničku borbu da svlada Kruegera u snovima i u stvarnom svijetu.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Nastavci i franšiza[uredi | uredi kôd]

Nakon izlaska tog filma, uslijedilo je nekoliko nastavaka: Strava u Ulici Brijestova 2: Freddyeva osveta (1985.), Strava u Ulici Brijestova 3: Ratnici snova (1987.), Strava u Ulici Brijestova 4: Gospodar snova (1988.), Strava u Ulici Brijestova 5: Dijete snova (1989.), Strava u Ulici Brijestova 6: Freddyeva smrt (1991.) (znan kao i Freddy je mrtav: Posljednja noćna mora), Strava u Ulici Brijestova 7: Nova noćna mora (1994.) (unatoć nazivu film je smješten izvan glavnog kontinuiteta primarnog serijala, baveći se metafikcijskom premisom), Freddy protiv Jasona (2003.) (crossover nastavak), Strava u Ulici Brijestova (2010.) (remake originalnog filma).

Također se pojavio u TV seriji Freddyeve noćne more koja se emitirala od 1988. do 1990. On se pojavljuje u pilot epizodi kao glavni protagonist u radnji prije prvog filma, dok u ostalim epizodama je kao kvazi-pripovjedač i kao "zlokobni utjecaj" indirektno unutar raznih priča različitih ljudskih likova. Osim serije, pojavio se u raznim literaturama, videoigrama i stripovima, među kojima i (zajedno s Jasonom Voorheesom) crossover susret s Ashom Williamsom iz serijala Zla smrt: Freddy protiv Jasona protiv Asha i Freddy protiv Jasona protiv Asha 2: Ratnici noćne more.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Strava u Ulici Brijestova (1984.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.