Zla smrt

Izvor: Wikipedija
Zla smrt
Naslov izvornika
The Evil Dead
RedateljSam Raimi
ProducentSam Raimi
Bruce Campbell
Robert Tapert
ScenaristSam Raimi
Glavne ulogeBruce Campbell
Ellen Sandweiss
Betsy Bakaer
Hal Delrich
Teresa Tilly
GlazbaJoe LoDuca
SnimateljTim Philo
MontažaEdna Ruth Paul
DistributerNew Line Cinema
Godina izdanja1981.
Trajanje85 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrhoror film
Proračun$375,000
Prethodni
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Zla smrt (eng. The Evil Dead), američki horor film iz 1981. godine scenarista i redatelja Sama Raimija, a u glvanim ulogama su Bruce Campbell, Ellen Sandweiss i Betsy Baker. Radnja filma prati pet studenata koji odluče provesti nekoliko dana u napuštenoj drvenoj kolibi u šumama Tennesseeja. No, njih odmor pretvara se u noćnu moru kada otkriju audio snimku čijim preslušavanjem oslobode drevne sile zla.

Film je bio vrlo kontroverzan zbog nasilja i brutalnosti, te je na početku bio odbijen od većine američkih distributera. Naposljetku, distribuciju preuzima europski distributer. Premijera filma bila je 15. listopada 1981. godine. Postigao je značajan uspjeh na box-officeu, utrživši $2,400,000. Kritike su bile podjeljene. Danas je općeprihvaćen od strane kritike i obožavatelja kao klasik horror žanra te ima kultni status.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Petero studenata uputi se u Tennessee gdje namjeravaju provesti vikend u izolranoj drvenoj kolibi smještenoj duboko u šumi. Tamo pronalaze Naturon Demonto (u filmu babilonski tekst, nema veze s egipatskim tekstom) Knjigu Mrtvih kasnije nazvanu Necronomicon. Uz Knjigu Mrtvih, pronalaze i audio snimku s prijevodima raznih odlomaka iz Knjige. Preslušavši snimku probude drevne sile zla i demone koji su željni osvete. Protagonisti bivaju opsjedani od strane demona jedan za drugim, počevši s Cheryl koju brutalno siluju stabla, te umiru strašno nasilnom i krvavom smrću.

Veći dio filma radnja prati posljednjeg preživjelog Asha Williamsa, kojega demoni muče i proganjaju kojima on bezuspješno pokušava pobjeći. Na kraju filma, nakon što Ash uspijeva uništiti Necronomicon, njegovi opsjednuti prijatelji se raspadnu na vrlo krvav i strašan način. Ash izlazi iz kolibe u ranu zoru i vidimo zlog duha kako se zalijeće u njega. U tom trenutku, kreće odjavna špica filma.

Cenzura[uredi | uredi kôd]

The Evil Dead Book of the Dead DVD izdanje filma.

Zbog izraženih grafičkih prikaza, originalna verzija filma zabranjena je u nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Island, Irsku i Njemačku. Najviše kontroverze izazvala je scena u kojoj opsjednuta stabla odvlače Cheryl kroz šumu, a zatim je siluju i brutalno ubiju. U Njemačkoj, državne vlasti su odgađale premijeru filma gotovo 10 godina. No, originalna verzija iz 1982. godine, te video izdanja filma vrlo brzo su rasprodana. U zemljama u kojima je film službeno zabranjen postigao je ogroman uspjeh na crnom tržištu. Nekoliko poznatih obožavatelja, među kojima i Stephen King, kritizirali su Njemačku zbog zabrane prikazivanja. Vrlo cenzurirana verzija filma legalno se pojavila 1992. godine, ali prvo legalno necenzurirano izdanje na tržištu se u Njemačkoj pojavilo tek 2001. godine. U Finskoj, Future Film izdaje necenzurirano DVD izdanje. U Ujedinjenom Kraljevstvu, film je jedan od prvih označen oznakom video nasty, a necenzurirano izdanje pojavilo se tek 2001. godine.

Evil Dead: Mjuzikl[uredi | uredi kôd]

S dopuštenjem Sama Raimija i Brucea Campbella, postavljena je mjuzikl verzija filma s uspješnom radionicom u Torontu i predstavama na Just for Laughs festivalu u Montrealu 2004. godine. Pretpremijere u New Yorku prikazuju se od 2. listopada, a veliko otvorenje bilo je 1. studenog 2006. Predstava se prikazivala do 17. veljače, 2007. Ponovno postavljanje predstave Evil Dead: Mjuzikl počelo je 1. svibnja, 2007. s produžavanjem prikazavanja sa 6. lipnja do 4. kolovoza 2007. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]