Strogi rezervat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Strogi rezervat je zakonom zaštićeno područje s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom sveukupnom prirodom, a namijenjen je isključivo znanstvenom istraživanju kojim se ne mijenja biološka raznolikost, izvornost prirode i ne ugrožava slobodno odvijanje prirodnih procesa.[1] Strogi rezervat zabranjuje gospodarske i druge djelatnosti.

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Strogi rezervat je jedna od devet vrsta zaštićenih područja u Hrvatskoj. Namjena mu je očuvanje izvorne prirode, praćenje stanja prirode te obrazovanje. Razina upravljanja je državna i županijska. Proglašava ga Vlada RH.[2]

Strogi rezervat je područje kopna i/ili mora s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom sveukupnom prirodom, a namijenjen je isključivo očuvanju izvorne prirode. U strogom rezervatu zabranjene su gospodarske i druge djelatnosti ali se može dopustiti posjećivanje istraživanje i praćenje stanja prirode.[3]

Dva su stroga rezervata: [3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zakon o zaštiti prirode. Pristupljeno 9. studenoga 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Kategorije zaštićenih područja Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. 1. svibnja 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020. [1] Uvjeti korištenja: Sadržaji sa stranica haop.hr mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora, osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora. Dakle, ponovna upotreba je dopuštena uz uvjet da bude naveden izvor podataka.
  3. 3,0 3,1 Strogi rezervat Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Pristupljeno 5. studenoga 2020. [2] Uvjeti korištenja: Sadržaji sa stranica gov.hr mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora, osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora. Dakle, ponovna upotreba je dopuštena uz uvjet da bude naveden izvor podataka.