Strogi rezervat

Izvor: Wikipedija

Strogi rezervat je zakonom zaštićeno područje s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom sveukupnom prirodom, a namijenjen je isključivo znanstvenom istraživanju kojim se ne mijenja biološka raznolikost, izvornost prirode i ne ugrožava slobodno odvijanje prirodnih procesa.[1] Strogi rezervat zabranjuje gospodarske i druge djelatnosti.

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Strogi rezervat je jedna od devet vrsta zaštićenih područja u Hrvatskoj. Namjena mu je očuvanje izvorne prirode, praćenje stanja prirode te obrazovanje. Razina upravljanja je državna i županijska. Proglašava ga Vlada RH.[2]

Strogi rezervat je područje kopna i/ili mora s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom sveukupnom prirodom, a namijenjen je isključivo očuvanju izvorne prirode. U strogom rezervatu zabranjene su gospodarske i druge djelatnosti ali se može dopustiti posjećivanje istraživanje i praćenje stanja prirode.[3]

Dva su stroga rezervata:[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zakon o zaštiti prirode. Pristupljeno 9. studenoga 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Kategorije zaštićenih područja Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. 1. svibnja 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020. [1] Uvjeti korištenja: Sadržaji sa stranica haop.hr mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora, osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora. Dakle, ponovna upotreba je dopuštena uz uvjet da bude naveden izvor podataka.
  3. a b Strogi rezervat Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Pristupljeno 5. studenoga 2020. [2] Uvjeti korištenja: Sadržaji sa stranica gov.hr mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora, osim u slučaju kada je izričito navedeno da je sadržaj prenesen iz drugog izvora. Dakle, ponovna upotreba je dopuštena uz uvjet da bude naveden izvor podataka.