Super Hrvoje

Izvor: Wikipedija
Super Hrvoje
Naslovnica stripa Super Hrvoje
Autor(i) Siniša Ercegovac
Nikola Listeš
Početak objavljivanja 1992.
Teme Domovinski rat

Super Hrvoje je prvi hrvatski stripovski junak, nastao u vrijeme Domovinskoga rata. Autori stripa bili su Siniša Ercegovac i Nikola Listeš. Strip je prvi i zadnji put izašao u izdanju Slobodne Dalmacije 1992. Izdane su samo dvije epizode. Objavljena je samo prva koje se zove „Postanak”, a druga pod nazivom „Okus smrti” nikada nije objavljena. Smišljen je kao strip koji bi digao moral hrvatskim vojnicima i stanovništvu tijekom Domovinskog rata na sličan način kao što je i Kapetan Amerika dizao moral američkim vojnicima koji su se borili u Drugome svjetskom ratu.[1]

O liku[uredi | uredi kôd]

Super Hrvoje hrvatska je inačica američkog Kapetana Amerike, osmišljena 1941.

Položivši svoje ruke na kameni pleter, Hrvoje se pretvara u kamenog čovjeka. Prema legendi, svaki put kada se nevina krv prolije na starohrvatskom kamenom zemljištu, mala kamena statua patuljka oživljava i povjerava moć kamena svome nalazitelju. Kad se pretvorio u kamenog čovjeka, čitava površina Hrvojeva tijela bila je prekrivena kamenom, čineći ga gotovo neranjivim. Super Hrvoje može ispucavati kamenje iz svojih dlanova i stapati se s bilo kojom kamenom površinom.

Izdanje[uredi | uredi kôd]

U izdanju Slobodne Dalmacije izdan je samo jedan broj, što je jedan od autora ovako komentirao:[2]

Wikicitati »'Ideja o Super Hrvoju javila se 1991. godine za vrijeme napada na Hrvatsku. Moj prijatelj i strip-crtač Siniša Ercegovac mi je došao s idejom stripa o prvom hrvatskom superjunaku. Poznato je da je Superman nastao za vrijeme rata i da se borio protiv nacista. Ideja novinara koji je dijete naših gastarbajtera i dolazi u Hrvatsku te postaje Super Hrvoje - čovjek od kamena - odmah mi se svidjela. Prva epizoda je izdana 1992. godine u lipnju i bila odlično primljena. I kritike su bile odlične, ali ipak druga epizoda koju je nacrtao Siniša nije ugledala svjetlost dana. Ni dan danas ne znam zašto se taj projekt ugasio iako je imao prodajnu budućnost i tržište. Znam da su ga hrvatski vojnici oduševljeno prigrlili. Ja i Siniša smo bili spremni nastaviti crtati daljnje epizode, ali strip je bio ugašen vjerojatno zato što je imao hrvatski predznak. Pravo je čudo da i Super Hrvoje nije završio u Haagu zbog prekomjerne upotrebe vatre recimo, ili zbog zločinačkog pothvata ha, ha... Danas čujem da je među strip-kolekcionarima jako tražen, a osobito u Srbiji! Meni i danas dođu ljudi i pitaju kada će druga epizoda i što se događa sa Super Hrvojem u njoj? Nažalost, tada nismo znali da će to biti i jedini objavljeni strip-album o Domovinskom ratu.«

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski Kapetan AmerikaArhivirana inačica izvorne stranice od 21. ožujka 2021. (Wayback Machine) rtl.hr. RTL Televizija.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. ožujka 2021. Pristupljeno 16. studenoga 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)