Suradnik:Dubravko1/mojpredlozak3

Izvor: Wikipedija

Pojam efektivne vrijednosti napona i struje od temeljne je važnosti pri razmatranju rada i snage izmjenične električne struje i povezuje amplitude i oblik izmjeničnog napona s radom i snagom izmjenične električne struje.

==Rad i snaga u fizici Rad je u fizici definiran kao savladavanje sile na određenom putu. Ukoliko je sila ne mijenja svoj iznos tijekom puta tada je ukupan rad određen kao::

gdje je W rad, F sila, a s put na kojem je djelovala sila. Ukoliko sila F tijekom svojeg djelovanja nije konstantna, tada je ukupan rad određen kao:

gdje je sila djelovala na putu od s=0 do s=s, a gdje je iznos sile u svakoj točci puta određen s funkcijom F=F(s). Definiramo li snagu kao brzinu obavljanja rada, tada je snaga određena kao:

gdje je W rad, a t vrijeme u kojem je izvršen rad.

==Rad i snaga istosmjernog napona i struje Rad koji treba uložiti da se električni naboj +q pomakne suprotno smjeru električnog polja konstantne jakosti, savladavajući pri tome odbojnu silu, tada će nad nabojem biti izvršen električni rad:

gdje je W rad izvršen u električnom polju, F sila električnog polja koja djeluje na naboj, s pomak naboja paralelno smjeru silnica električnog polja, E jakost električnog polja, a U razlika potencijala između točaka na putu s, od Us=0 do Us=s. Ukoliko se naboj giba kontinuirano i jednoliko tada možemo govoriti o istosmjernoj električnoj struji gdje je tada rad određen kao:

Sada već možemo razmatrati strujni krug kojim teče struja I kroz neki otpornik otpora R tijekom vremena t. Ukupan rad izvršen nad elektičnim nabojima proteklim kroz otpor razmjeran je, dakle, jačini napona (pad napona na otporu), jačini struje i vremena u kojem je tekla električna struja. Razmatramo li utrošak energije u jedinici vremena, tada možemo za istosmjerne napone i struje definirati električnu snagu kao:

==Rad i snaga izmjeničnog napona i struje Pri prolasku izmjenične struje kroz razmatrano opterećenje otpora R, napon, odn. pad napona na otporu i električna struja koja teče kroz otpor mijenjaju se u svakom trenutku vremena. Ukoliko vremenski period učinimo po volji kratkim tada je izvršen rad na otporu u vremenu dt jednak: