Suradnik:Kaldoran

Izvor: Wikipedija

Tržište Znanja


Definicija i teorije

Tržište znanja funkcionira kao mehanizam za raspodjelu znanja kao resursa. Postoje dvije teorije o tome kako tržišta znanja mogu funkcionirati. Prva se koristi pravnom konstrukcijom intelektualnog vlasništva da od znanja napravi tipičan resurs sa ograničenom količinom, tako da se mogu direktno primijeniti tradicionalni mehanizmi tržišta robe na distribuciju znanja. Alternativni model je baziran na tome da se znanje tretira kao javno dobro i, s toga, potiče slobodno djeljenje znanja. Specifičnije to je mehanizam za omogućavanje i podržavanje mobilizacije, djeljenja ili razmjene informacija i znanja između dobavljača i korisnika(1,2).


Mogući problemi sa definicijama

Ovakav pristup tržištima znanja pretpostavlja da je neko specifično znanje dostupno za distribuciju, da ga netko želi iskoristiti i da je primarni fokus tržišta povezati to dvoje. Bitno je spomenuti kako je znanje vrlo različito od fizičkih proizvoda(1). Na primjer, znanje može biti na više mjesta istovremeno, prodaja mu ne smanjuje ponudu, kupci ga mogu samo jednom kupiti i ne može biti vraćeno.


Tržišta znanja na internetu

Sukladno sa gore navedenim teorijama postoje dvije vrste tržišta znanja na internetu. Ona bazirana na naplati funkcioniraju tako da kupac postavi pitanje i ponudi cijenu za odgovor, ili tako da oni koji znaju odgovor ponude cifru za koju će odgovoriti na pitanje. Experts-exchange i Google Answers su primjeri takvog sustava. Model besplatne razmjene znanja je češći, iako ne daje uvijek istu kvalitetu informacija, pošto nema velikog poticaja za davanje odgovora, tj. djeljenje znanja. Yahoo Answers, Windows Live QnA, Ask Metafilter, Wikipedia:Reference Desk, i drugi koriste ovaj model, ali ni jedan od tih ne koristi ništa više od povečanja ugleda unutar sustava kao nadoknade za podjelu znanja s drugima.


Zaključak

Moglo bi se reći da doba pravih tržišta znanja tek dolazi, da su trenutne verzije samo prikaz ogromnog potencijala i da će jednog dana svo znanje biti dostupno svima preko ovakvih sustava.


Bilješke :

1 Stewart, Thomas A. 1996. Intellectual Capital - The New Wealth of Organizations, McGraw-Hill, 342p.

2 Davenport, Thomas and Lawrence Prusak. 1998. Working Knowledge - How Organizations Manage What They Know. Harvard Business School Press. 199 p.


Izvori :

Wikipedia - Knowledge market (10.03.2008) (http://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_market)