Suradnik:KarlaMesek/Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici.

Ovo je vaša osobna stranica za vježbanje, nije članak Wikipedije. Na njoj možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica, ili ju rabiti za pripremu članka koji želite postaviti na Wikipediju.

I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na neki drugi način.


Jednostavno, počnite raditi u donjem okviru za uređivanje (ako nije otvoren, kliknite ovdje). Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Stranicu možete spremiti klikom na Sačuvaj stranicu i nastaviti rad kasnije.


Prostor za vježbanje

Četveroruka

Četveroruka je umjetnička organizacija za otvaranje novih polja kazališne komunikacije osnovana 2013. godine pod vodstvom kazališne redateljice Marine Petković Liker i su-vodstvom plesne umjetnice Sonje Pregrad. Njihovo se umjetničko djelovanje očituje kroz teorijsko-izvedbena istraživanja na kojima rade same ili u suradnji s drugim umjetnicima, ne-umjetnicima, umjetničkim ili drugim organizacijama, a provode ih u obliku produkcije kazališnih i plesnih predstava, organizacije i realizacije događaja poput razgovora, radionica, seminara te izdavanja publikacija. [1]

1.1. Kazališne predstave

1.1.1. OD TERORA. ŽENSKA GESTA KAO ODGOVOR NA KRIZU. KAZALIŠTE EMPATIJE. POKUŠAJI N. (2011.-2016.)

Višegodišnje umjetničko istraživanje Marine Petković Liker koje obuhvaća niz izvedbi osmišljenih kao istraživanje na području izvedbene prakse ženskog autorskog izričaja. Sadržajno, ciklus je usmjeren na istraživanje tjeskobnog osjećaja života koji ima veze s prošlosti, utjecajem prošlosti na sadašnjost, osobnom i kolektivnom odgovornosti i ženskom gestom kao odgovorom na krizu i teror. [2]

Najveći uspjeh ostvarila je posljednja izvedba u nizu Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. (2016.) izvedena nekoliko puta u Zagrebu, Sisku i na 26. Marulićevim danima u Splitu.

U projektu su sudjelovali Ana-Maria Bogdanović, Silvia Marchig, Maja Katić, Zrinka Kušević, Tina Hofman, Anja Đurinović, Urša Raukar, Nina Đurđević, Nika Mišković, Sonja Pregrad, Nives Sertić, Koraljka Begović, Ivana Krizmanić, Lea Kovacs, Dada Horvat, Eva Kraljević, Maja Sviben, Jelena Duić, Gordana Gadžić, Suzana Nikolić, Ivan Dobran, Neven Radaković, Miro Manojlović, Marko Makovičić i Igor Matijašić. [3]

1.1.2. UDALJENOSTI (2017.- 2020.)

Umjetničko istraživanje Marine Petković Liker koje obuhvaća niz izvedbi osmišljenih kao istraživanje temeljno na govoru, glasu i gesti stvarnih ljudi i obrađeno u izvedbenom kontekstu kao pokušaj spajanja dokumentarnosti i teatralnosti. Istraživanje je provedeno u obliku prikupljanja materijala kroz razgovore sa stanovnicima Darde u Baranji s ciljem istraživanja teme osobnog i svakodnevnog u kontekstu poslijeratne Hrvatske i problema duboke podijeljenosti, nerazumijevanja i straha koji iz toga proizlazi. Autorski tim istraživanja Udaljenosti – fokusiranje (2017.) čine Marina Petković Liker, Maja Sviben, Eva Kraljević i Miro Manojlović. [4]

Udaljenosti – posustajanje (2017.) izvedene su u dvorana D1 na Akademije dramske umjetnosti, Udaljenosti – točka 285 (2018.) u sklopu izložbe “Izvedbene prakse ADU” u Galeriji F8, Razgovaranje (2019.) je izvedeno u StudijuChekhov u Zagrebu i na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, a Ispravak (2020.) je nastao u koprodukciji s Festivalom Ganz nove Perforacije.

1.1.3. STRUKTURE RAZGOVARANJA (2018.-)

Za sada ciklusu pripada samo izvedba Ni prijatelj ni brat (2018.) koja se tematski nastavlja na ciklus kazališnih predstava pod nazivom UDALJENOSTI, ali na drugačiji način ispituje izvedbenost bivanja, sudoživljavanja i suigre. U fokusu ima iskustvo raspadnute obiteljske i šire društvene zajednice pod pritiskom ratnih trauma, odnosno suživot koji pod pritiskom mučnih sjećanja postaje disfunkcionalan. Predstava je izvedena u stanu u Zagrebu, na 29. Marulićevim danima te u sklopu Zoom festivala u Rijeci, a autorski tim čine Marina Petković Liker, Maja Sviben, Eva Kraljević, Nina Đurđević, Nives Milješić, Jelena Modrić, Luka Gamulin, Tomislav Božić, Lada Bonacci i Aleksandra Naumov.[5]

1.2. Plesne predstave

1.2.1. Balkan Dance Reality Show (2015.)

Plesna predstava Rose Beerman, Willija Pragera, Sonje Pregrad i Ive Sveshtarove.

1.2.2. SERIJAL ZA BUDUĆNOST / ples u 2043. / ples u 2044. (2015.)

Plesna predstava Sonje Pregrad i Willija Pragera.

1.2.3. Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiranje predmetnosti (2015.)

Solo izvedba/izložba Sonje Pregrad.

1.2.4. Ja gledam tebe dok ti gledaš mene (2016.)

Plesna predstava Nives Sertić i Sonja Pregrad.

1.2.5. Dom (2017.)

Koreografija Sonje Pregrad u izvedbi Laure Barić, Valerije Cerovec, Teute Gatolin, Lane Hosni, Eme Kani, Vilte Svarplyte i Josipe Štulić.

1.2.6. Koreografija utopije (2018.)

Koreografija utopije, pokret br. 2 (2018.) je prošireno koreografsko istraživanje Sonje Pregrad, Andre Giunia i Tina Dožića modaliteta međuzavisnosti kao stvaralačkom utopijskom organizmu.[6] Koreografiju utopije, br. 3 (2018.) izvode Teuta Gatolin, Lana Hosni, Sonja Pregrad i Josipa Štulić.

1.2.7. p o d i v l j a l o / f e r a l (2019.)

Plesna predstava Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.

1.2.8. Tamo vani i ovdje unutra (2020.)

Plesna predstava Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.

1.3. Izvedbene konferencije

Izvedbene konferencije su platforme za suradnju umjetnika različitih područja i publike kao ravnopravnog sudionika u procesu dijeljenja iskustava i kolektivne refleksije na prikazane umjetničke i teorijske radove na temu o kojoj se razgovara.[7]

1.3.1. Bolno mjesto u intimnom, društvenom i političkom kontekstu, 2014.

1.3.2. Ranjiva tijela, 2017.

1.3.3. Kazalište – transfer – publika 2018

1.3.4. Anima dramaturgica: ženski principi oblikovanja izvedbe, 2019.

1.4. Nagrade

Nagrada Marul za autentično promišljanje ambijentalnog teatra u izvedbi projekta Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. (2016.) Nagrada žirija dnevnog lista Slobodna Dalmacija za najbolje glumačko ostvarenje 26. Marulićevih dana Urši Raukar u izvedbi projekta Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE. (2016.)

1.5. Izvori

  1. [1] Umjetnička organizacija za otvaranje novih polja kazališne komunikacije "Četveroruka"
  2. [2] Kulturpunkt.hr, Ženska gesta kao odgovor na krizu
  3. [3] Cetveroruka.hr, Od terora. Ženska gesta kao odgovor na krizu. Kazalište empatije. Pokušaji N.
  4. [4] Cetveroruka.hr, Udaljenosti – fokusiranje
  5. [5] Cetveroruka.hr, Ni prijatelj ni brat
  6. [6] Cetveroruka.hr, Koreografija utopije pokret br. 2
  7. [7]Cetveroruka.hr, Što je izvedbena konferencija