Suradnik:KataST/Banić

Izvor: Wikipedija

Banić (Donji Dolac, Gardun, Trilj)[uredi | uredi kôd]

Plemićka obitelj Banić[uredi | uredi kôd]

(pripremio Ž.Č.)

Prema dostupnim poljičkim izvorima obitelj Banić iz Donjeg Doca potječe od hrvatskog roda Koceljević iz plemena Miroslavića. Članovi toga plemstava su „didići plemići i gospoda bosanska“ (osnovatelji poljičke župe).

U povijesnim vrelima prvi spomen im nalazimo u jednoj prepisanoj ispravi koju je 1772. godine prepisao don Nikola Lučić, a koja navodno datira iz Donjeg Doca 1404. godine, u kojoj se kao svjedok spominje Matij Banić (Marko Mišerda, Spomenici Gornjih Poljica, Priko 2008., str. XVII.). Kasnije se Banići spominju u svim popisima i katalozima poljičkih obitelji.

Banići u Donjem Docu su naseljeni u zaseoku Vlatkovići koje se navodi u prvom sumarnom turskom defteru (katastarski porezni popis) nahije Poljica iz 1516. godine. U tom defteru popisani su džemati sa selima i brojem kuća. Džemat je vlaška općina, obično se poistovjećuje sa katunom, a na čelu džemata je knez. U popisu su Poljica podijeljena u osam džemata u čijem je sastavu 25 sela. Svaka kuća plaćala je jednu filuriju poreza. Riječ filurija nastala je od naziva zlatnik, dukat – florin. Jedan od osam džemata je džemat Luke sina Pavla u kojem su upisana sela: Donje Polje (Dolac) 12 kuća i Vlatkovići 10 kuća.

Nije nam poznato kako je zaseok dobio ime Vlatkovići, ali znamo da su u XIV. i XV. stoljeću u Humu (Hercegovini) djelovali knezovi Vlatkovići. Potječu od humske velikaške obitelji Radivojević-Jurjević-Vlatković (od Radivoja je Juraj Radivojević, od Jurja je Vlatko Jurjević, a od Vlatka su kneževi Vlatkovići: Marko, Žarko (bio je upravitelj Klisa), Radivoj, Bartol, Tadija, Andrija – postao fratar Augustin i najpoznatiji knez i vojvoda Ivaniš Vlatković – umro 1482). Ova velikaška obitelj imala je posjede u zapadnom Humu, između Neretve i Cetine. Sa svojih posjeda početkom 70-ih godina XV. stoljeća potisnuli su ih Turci.

U najopširnijem defteru u kojem su popisana Poljica iz 1632. godine, popisana su sela i baštine i imena onih koji uživaju te baštine. U Donjem Polju (Docu) upisana je „baština Jurja Banićeva.“

U „Stanju duša i župa Splitske nadbiskupije 1725. godine“ navedene su tri obitelji Banić u Donjem Docu i tri u Žrnovnici.

Obitelj Banić od roda Koceljević upisana je i u „Katalog poljičkih plemićkih obitelji“ kojeg je poljički veliki knez Mate Mihanović dostavio austrijskoj upravi u Zadru 1799. godine, a koji se i danas čuva u Državnom arhivu u Zadru. Obitelj je upisana pod obitelji „didića“, kao obitelj nastanjena u Poljicima i pod iseljenim poljičkim obiteljima (u Žrnovnici) koje potječu iz Poljica.

Isječak iz „Kataloga poljičkih plemićkih obitelji“: Kocejlić rečen Bajnić, Vlaić

Prezime Banić je upisano i u katalogu koji se nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (sing R 5751) pod naslovom „Popis poljičkih plemića i druge razne bilješke iz povijesti Poljica“ (tal. jez.) s kraja XVIII. ili početka XIX. st., kao obitelj „didića“ iz Donjeg Doca.

U „Glasniku heraldike“ koji je izlazio u Zagrebu 1937. i 1938. godine u broju 1 – 2. iz siječnja 1938. godine pod skupnim naslovom „Stara hrvatska plemena“, najviše je prostora posvećeno poljičkom plemenu Miroslavić. Glasnik između ostaloga donosi i popis obitelji plemena Miroslavić među kojima se nalazi i obitelj Banić od roda Koceljević.

Povijesna vrela obitelji Banić iz Donjeg Doca sačuvali su svećenici Banić kojih je od XVIII. st. do danas, a koji potječu iz obitelji popisane 1725. godine kojoj je na čelu Marko sin Stipanov, bilo uvijek, bar jedan, a često i nekoliko. Iz ove kuće potječe i don Ćiril Banić (1890-1961), od 1951. godine šibenski biskup.

U kući Banića u Donjem Docu na istaknutom mjestu nalazio se crtež grba (druga polovica XIX. st.), ispod kojega piše: „Grb Banića plemića bosanskih“. Grb bi zahtijevao posebnu heraldičku i povijesnu kontekstualizaciju.

„Grb Banića plemića bosanskih“

Jedan ogranak grane obitelji Banić iz Donjeg Doca kojoj je 1725. godine na čelu Marko sin Stipanov iselio se na Gardun. Iz ovog ogranka koji se nastanio na Gardunu potječe i Katarina Banić (Miss Hrvatske), čija je obitelj danas nastanjena u Trilju.

Vladimir Banić (1903-1941) sin je Josipa Banića i Kate Pavlović. Podatke o rođenju i smrti Vladimira mogu se pronaći u matičnoj knjizi župe Gardun (kod župnika u Gardunu ili u matičnom uredu Trilj).

U nastavku donosimo podatke čije zapise nalazimo u starim matičnim knjigama župe Donji Dolac.

-      Josip Banić (1848-1929) – otac Vladimira, a sin Luke

Isječak iz stranice MKR/K župe Donji Dolac (HR DAST, 1825-1866., br. 179.) na kojoj je pod rednim brojem 345. upisano: „Josip, rođen 29., a kršten 30. studenog 1848. godine od roditelja Jakovice i Luke Banića koji su vjenčani 17. kolovoza 1830. godine u Donjem Docu u kapeli sv. Jure. Kum na krštenju Martin Banić.“                   

-         vjenčanje Josipovih roditelja

Isječak iz matične knjige vjenčanih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKV Donji Dolac, 1825-1857., inv. br. 194.) na kojem je upisano vjenčanje Josipovih roditelja:

Prijepis: „Luka Banić rođ. 26. rujna 1789. sin Jure Banića i Mande Simunić, vjenčao se 17. agusta 1830. s Jakovicom Roguljić rođ. 25. svibnja 1804. kćeri pok. Mate Roguljića i Kate Mišetić.“

-         Luka Banić (1789-1860) – otac Josipa, a sin Jure

Isječak iz matične knjige rođenih/krštenih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKR/K Donji Dolac, 1758-1861., sign, inv. br. 193.)

Prijepis: „Godine gospodnje 1789. šetemra na 26. Ja don Jure Banić parok ove crkve s. Martina u Donjem Docu krsti ditašce sina Jure Banića i njegove zakonite žene Mande ćeri pok. Luke Simunića. Ditetu ime Luka. Rođeno 25. istoga. Kum ja koji krsti, a kuma Mande Jakuljeva žena pok. Tome.“

Isječak iz matične knjige umrlih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKU Donji Dolac, 1759-1861., sign, inv. br. 195.)

Prijepis: „Godine gospodnje 1860. na 18. srpnja. Luka pok. Jure Banića od godina 72 pridade dušu Bogu u krilo, i općenju s. m. crkve, koga tilo na 19. istoga jest pokopano u općienom grobišću kod c. s. Martina, pria smarti jest nadaren svetim sakramentima od don Stipe Simunića.“

-         Jure Banić (1746-1847) – otac Luke, a sin Jakova

Isječak iz matične knjige umrlih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKU Donji Dolac, 1759-1861., sign, inv. br. 195.) Prijepis: „Godine gospodnje 1847. marča na 8. Priminu Jure Banić od godina 101 pok. Jakova od bolesti naravske, potrebitima sakramentim nadaren, od doli potpisanoga sprovođen, a tilo bi pokopano od bratima u čematoriju kod s. Martina u Docu Donjemu. Don Matij Bogdan m. župnika.“

-         Jakov Banić (um.1788. od godina oko 70) – otac Jure, a sin Stipana

Isječak iz matične knjige umrlih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKU Donji Dolac, 1759-1861., sign, inv. br. 195.) Prijepis: „Godišća gospodinova na 2. jenara 1788. Priminu pok. Jakov Banić od godišća oko 70., ispoviđen komonikan ulijana duša priporučena i sprovođen od mene kurata Stipana Tomičića i pokopan u carkvi svetoga Martina u Donjem Docu.“

-         Stipan (1725. pokojni) – otac Jakova, a sin Pavla

Zapis don Martina Banića: „U ime Boga, amen! marča na 7. na 1786. – Ovo činim janbor, ko je od koga iziša i iša od naše kuće, što ja mogu znati. Ja, don Martin Banić, budući kurator u Donjemu Docu u ovo vrime i obodnja godišća. Naši umrši stariji nek se zna do poslitka 1786. od naše kuće samo, a ne od svih Banić. Marko otac rodi Pavla aliti Pavišu; Pava rodi Marka i Juraja i Stipana; Marko ovi rodi don Ivana i Vranu; Vrane rodi Ivana; Jura rodi Mijovila i don Martina i Matija i Stipana; Mijovil rodi Petra; Stipan brat Markov i Jurjev rodi Jakova; Jakov rodi Juru i Antona i Stipana; Stipan sin Jurjev brat don Martina Banića rodi Pavla, Ivanicu ćer, pak rodi Osipa; pak Markovi su sinovi Stipana brata moga, Stipan, pak rodi dvi bliznice ćeri Cvitu i Katu.“ (Obiteljska pismohrana Banića).

-         Kuća Marka Banića 1725. godine

Marko sin Stipanov od g. 62, kr., i., kr.,

Kate žena Pavla pok. od g. 70, kr., i., kr.,

Kate žena Markova od g. 50, kr., i., kr.,

Jura sin Pavlov od g. 45, kr., i., kr.,

Kate žena Jurjeva od g. 40, kr., i., kr.,

Cvita žena pok. Stipana od g. 40, kr., i., kr.,

Pava sin Markov od g. 18, kr., i.,

Petar sin Markov od g. 19, kr.,

Mijo sin Jura od g. 15, kr.,

Anton sin Markov od g. 15, kr.,

Pava sin Stipana Banića od g. 14, kr.

Isječak iz “Stanja duša poljičkih župa iz godine 1725. i 1726.“

(Nadbiskupski arhiv Split)

-         Pavao ( rođ. oko 1650. godine) – otac Stipana sin Marka

1652. 2. IX. Donji . – Ostavština Matija Banića

„Č.h.n.v. /1652/ miseca setenbra na v. /2/ dan.

Ovo neka je u znane svakoj pravdi i sudu pri koje lice dojde: ja Mati Banić, budući u dobru životu i ju pameti , hvala Bogu: zgodi se da mi ubiše sina Marka hajduci, osta unuk Pava. Ja isti Mati, ostavlam moje bašćine – pola, gore, vode, kamena-svega, polovicu mom unuku Pavlu, koloko i sinu Mihovilu, po zakonu zemalskomu, na meji čestitoga cara stojeći. Na to su svidoci dobri ljudi knez Ivan Šušić, Frane /?/ Bašić, Ivan Banić, Ivan Jakovlić, i veće dobri ljudi. – Isti dan Jura Mandić, slušajući od usta Matija Banića, ja dom Jura pisa pravo, tako me Bog pomozi.“ (Marko Mišerda, Spomenici Gornjih Poljica, Priko 2008., str. 42.).

-         Frane sin vojvode Frane Banića (unuk Marka Banića čelnika kuće 1725.)

Isječak iz matične knjige rođenih/krštenih župe Donji Dolac (HR DAZd, MKR/K Donji Dolac, 1758-1861., sign, inv. br. 193.) Prijepis: „Godišća gospodinova 1788. juna na 22. Ja don Stipan Tomičić kurat Dojnega Doca crkve s. Martina krsti sina vojvode Frane Banića i njegove zakonite žene Pavice. Ditetu ime Frane. Kum Pava Simunić, kuma Pera žena pok. Stipana Simunića. Isti dan rođeno i kršteno.“

P.S.

Frane Banić (1722-1788) spominje se u poljičkim ispravama kao vojvoda (1774.), knez i prokurator općine Poljičke, (SGP – M.Mišerda).

-         Prijepisi iz matičnih knjiga župe Donji Dolac (samo Vaš ogranak)

-      rođeni/kršteni (1758-1866)

-     Mande Simunić kći Stipana Simunića i Petrice kćeri pok. Marka Šošića r. 15 veljače 1761.,kuma Ana žena Luke Simunića, (Mande je žena Jure Banića, a majka Luke)

-     Ivan Banić sin Jure i Mande Simunić r. ? veljače 1783. – krstio ga don Jure Banić.,

-     Nikola Banić sin Jure i Mande r. 4. prosinca 1784. – krstio ga kapelan g.d. Martin Banić,

-     Luka Banić sin Jure i Mande kćeri pok. Luke Simunića r. 26. rujna 1789.,

-     Martin Banić sin Jure i Mande r. i kr. 27. siječnja 1793.,

-     Kate Banić kći Jure i Mande kćeri Luke Simunića r. i kr. 21. ožujka 1794.,

-     Anton Banić sin Jure i Mande r. i kr. 18. svibnja 1795.,

-     Kate Banić kći Jure i Mande r. i kr. 16. siječnja 1798.,

-     Petar Banić sin Jure i Mande kćeri pok. Luke Simunića r. i kr. 27. lipnja 1800.,

-     Martin Banić sin Jure i Mande r. i kr. 25. travnja 1803.,

-     Jakovica Roguljić Jelić kći Mate i Kate Mišetić r. i kr. 25. svibnja 1804. – (Jakovica je žena Luke Banića r. 1789., a majka Josipa Banića r. 1848.)

-     Kate Banić kći Jure i Mande r. i kr. 5. srpnja 1805.,

-     Lucija Stazić kći harambaše Ivana Stazića i Ivanice Braović r. 6. svibnja 1816. Lucija se udala (1844) za Martina Banića sina Jure i Mande (vidi u popisu vjenčanih),

-     Matija Bašić kći Antuna Bašića i Vranuše Roguljić r. 27. ožujka 1824. – udala se (1858) za Petra Banića sina Jure Banića i Mande Simunić (nihov sin don Filip izradio je rodoslovlje Banić).,

-    Ivan Banić sin Luke i Jakovice kćeri pok. Matia Roguljića rečena Jelić r. 23., kr. 24. rujna 1831.,

-     Jure Banić sin Luke i Jakovice kćeri Matia Roguljića rečena Jelić r. 6., kr. 8. lipnja 1833.,

-     Mande Bogdan kći Mate Bogdana i Pere Tijardović, r. 15. siječnja 1835., – Mande je žena Jure Banića sina Luke i Jakovice

-     Marko Banić sin Luke i Jakovice Jelić r. i kr. 22. travnja 1835.,

-     Kata Banić kći Luke i Jakovice Jelić r. 18., kr. 20. travnja 1837.,

[null -    Stipe Bogdan sin Mate Bogdana i Pere Tijardović, r. 27. rujna 1838., – Stipe je muž Matije kćeri Martina Banića i Lucije Stazić,]

-     Jakov Banić sin Luke i Jakovice Jelić r. 10., kr. 11. travnja 1839.,

-     Josip Banić sin Luke i Jakovice Jelić r. 17., kr. 18. ožujka 1842.,

-     Mandalina Banić kći Luke i Jakovice Jelić r. 6., kr. 7. ožujka 1844.,

-     Ante Banić sin Martina i Lucije Stazić r. i kr. 20. prosinca 1845.,

-     Josip Banić sin Luke Banića (1789-1860) i Jakovice Roguljić rečen Jelić (1804-1851)  r. 29., kr. 30. studenoga 1848., (Luka i Jakovica vjenčani 17. kolovoza 1830.),

[null -    Matija Jelić kći Ivana Jelića i Pavice Stazić, r. 9. svibnja 1849., – Matija je žena Marka Banića sina Luke i Jakovice,]

-     Matuša Banić kći Martin i Lucije Stazić r. 23., kr. 24. rujna 1849.,

-     Matij i Jako (blizanci) Banić sin i kći Martina i Lucije Stazić r. 29., kr. 30. rujna 1853.,

-     Jelina Junušić kći Stipan Junušić i Matija Partenope, r. 17. prosinca 1857. – Jelina je žena Mate Banića sina Martina i Lucije Stazić,

-     Pilip (Filip) sin Petra i Matije Bašić r. 16. lipnja 1858. – bio je svećenik, izradio rodoslovlje,

-      vjenčani (1825-1857)

-     Luka Banić r. 26. rujna 1789. sin Jure Banića i Mande Simunić, vjenčao se 17. kolovoza 1830. s Jakovicom Roguljić r. 25. svibnja 1804. kćeri pok. Mate Roguljića i Kate Mišetić,

-     Martin Banić r. 25. travnja 1803. sin Jure Banića i Mande Simunić, vjenčao se 22. siječnja 1844. s Lucijom Stazić r. 6. svibnja 1816. kćeri pok. Ivana Stazića i pok. Ivanice Braović,

-      umrli (1759-1869)

-    Anton sin Jakova Banića, umro 1776.,

-     Kata žena Jakova Banića, umrla 1780.,

-     Stipan sin Jakova Banića, umro 1781.,

-     Don Martin Banić od 73 godine, umro 1787., (zapisao tko je od koga 1786.)

-     Jakov Banić od okolo 70 godine, umro 1788.,

-     Josip Banić sin Luke Banić i Jake Jelića, umro od 1 godina, 7. travnja 1843.,

-     Mandalina (Mande) Simunić žena Jure Banića, umrla od 83 godina, 17. travnja 1844. kći pok. Luke Simunića i pok. Anice Druželj.,

-     Jure Banić sin pok. Jakova i pok. Kate Stazić, umro od 101, godinu, 7. ožujka 1847.,

-     Jakovica Roguljić Jelić žena Luke Banića, umrla od 48 godina, 22. rujna 1851., kći pok. Mate Roguljić Jelić i Kate Mišetić.,

-     Luka Banić sin pok. Jure Banić i Mande Simunić, umro od 72 godina, 19. srpnja 1860.,

-     Don Nikola Banić sin pok. Jure Banić i Mande Simunić, umro od 76 godina, 7. veljače 1861.,

Prilog:

Preslike iz matičnih knjiga župe Donji Dolac:

-      Josip (rođ.1848),

-      Luka (rođ.1789),

-      Luka vj. 1830),

-      Luka um.1860),

-      Jure (um.1847)

-      Jakov (um.1788)

Grb plemićke obitelji Banić