Suradnik:Latinozvuk/pješčanik

Izvor: Wikipedija

Željko Krušlin "Kruška"

(rođen u Gradini, Hrvatska, 3. travnja 1956.) poznati je hrvatski skladatelj, tekstopisac i pjevač popularne i latino glazbe. Najpoznatiji je po svom glazbenom djelovanju s grupom Latino čiji je osnivač i frontman. Željko Krušlin Kruška u braku je s nagrađivanom novinarkom Ivanom Radaljac Krušlin. Otac je profesionalnog košarkaša i hrvatskog reprezentativca Filipa Krušlina i studentice Edite Krušlin.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon djetinjstva provedenog u dvorcu Bežanec, 1973. seli u Zagreb gdje završava gimnaziju i diplomira na Ekonomskom fakultetu. Godine 1975. pobjeđuje na natjecanju amaterskih pjevača i osvaja Zlatni grb grada Zagreba.

Dugi niz godina muzicira po zagrebačkim klubovima, konobama, restoranima te svira kao ulični svirač po europskim metropolama. 1978. godine piše svoj najveći hit Divno je biti nekome nešto te obilazi diskografske kuće nudeći materijal za svoj diskografski prvijenac, ali ne nailazi na razumijevanje glazbenih urednika. 1980. godine snima ipak svoj prvi singl Pasaž u izdanju diskografske kuće Suzy, a prava je karijera započela 1993. objavljivanjem albuma Divno je biti nekome nešto pod okriljem diskografske kuće Odema. U međuvremenu kontinuirano godinama nastupa u kultnom zagrebačkom klubu Sokol sa svojom grupom Latino, utemeljenom 1985., na popularnim Latino Partyjima svake subote. Godina 1995. je najznačajnija godina za Krušku i Latino jer je te godine održan prvi u nizu koncerta na zagrebačkoj Šalati pred 10 000 posjetitelja uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji. Iste godine objavljen je i album Gdje je ljubav tu si ti kojim je grupa Latino definitivno potvrdila svoj status na hrvatskoj estradnoj sceni. Godine 1996. ponovo je sa svojim bendom Latino, dva dana za redom napunio zagrebačku Šalatu s po 10 tisuća posjetitelja. Isto su ponovili i 2005. godine. Željko Krušlin stalni je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije, a status slobodnog umjetnika ima u razdoblju od 2001. do 2005. Željko Krušlin Kruška, osim što piše glazbu i tekstove, a jednim dijelom i aranžmane, za sebe i grupu Latino, piše i sklada i za druge izvođače. Željko Krušlin autor je himne Nogometnog kluba Croatia (NK Dinamo), himne za Svjetsko rukometno prvenstvo za mušku reprezentaciju RH i himne za žensku Rukometnu reprezentaciju RH.

Humanitarni rad[uredi | uredi kôd]

1998. godine grupa Latino kreće na prvu humanitarnu turneju Vašem gradu na dar obilazeći 20–tak hrvatskih gradova i pritom puneći sportske dvorane i stadione. Prihodom od prodaje ulaznica s turneje financirana je i sufinancirana izgradnja ili uređenje dječjih vrtića, škola, crkava ili drugog javnog sadržava od interesa za lokalnu zajednicu. Najbolji primjer je sufinanciranje poslijeratne obnove vinkovačkih crkvenih zvona. Osim toga, u svježem poslijeratnom hrvatskom razdoblju Željko Krušlin Kruška i njegova grupa Latino odsvirali su preko stotinu humanitarnih koncerata. U okviru organizacije Humane zvijezde hrvatske igrao je niz nogometnih utakmica, od čijih su se prikupljenih prihoda sredstva usmjeravala u humanitarne svrhe. Ambasador je Hendi Ping lige – udruge stolnotenisača s invaliditetom i Udruge DAR – neprofitne i nevladine udruge za podršku darovitim učenicima u Republici Hrvatskoj i šire.

Književnost[uredi | uredi kôd]

Dobitnik je književne nagrade Zvonimir Golob za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu u Hrvatskoj za pjesmu Romanca. Na taj se način svrstao uz bok prijašnjim dobitnicima poput Enesa Kiševića, Luke Paljetka, Mire Gavrana, Zlatka Tomičića, Drage Štambuka i nekolicine dosadašnjih dobitnika.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Dvaput je bio nominiran za hrvatsku strukovnu nagradu Porin te dvaput za najveću hrvatsku medijsku nagradu Večernjakova ruža. Godine 1996. proglašen je za "najboljeg skladatelja godine", a grupa Latino za "najbolju pop grupu u Hrvatskoj" po izboru časopisa Pop Extra iste godine. S pjesmom Ivančice, Ivana 2004. godine dobio je nagradu za "najizvođeniju pjesmu" festivala Zagorska krijesnica. Sudjelovao je na izboru za pjesmu Eurovizije, na natjecanju Dora 1995. s pjesmom Ne kunem ljubav te ponovno nakon toga 2006. godine s pjesmom Kunem se.

Slikarstvo i sport[uredi | uredi kôd]

Osim dugogodišnje glazbene karijere, Željko Krušlin Kruška uspješan je slikar koji iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi. Iza njega je i bogata sportska karijera. U mladosti se profesionalno bavio rukometom. Igrao je za RK INA iz Siska, RK Zagreb, RK Mladost, RK Borac i RK Jedinstvo.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Autorska djela[uredi | uredi kôd]

A joj· A ti sanjaj moje oči · Ako bude sreće · Ako grijeh je · Ako se dogodi čudo · Angela · Anita · Autobusom do Trsta · Avantura · Brodolom · Buntovnik · Ciao Ragazza · Cijeli svijet za rukomet · Croatia himna (NK Croatia) · Čuvaj me · Čuvaj mi gitaru · Da bar vječno živimo · Da je meni oko njeno · Da se opet rodim · Daj, daj, daj · Dao si me tako lako · Davne uspomene · Divno je biti nekome nešto · Dobar dan zlato moje · Dok je ljubav · Donilo te more meni · Dora Dorica · Druga bi dušu prodala · Evo me dolazim moja Europo · Fališ za Božić mama · Filip i vrtić · Gdje je ljubav tu si ti - L'amore · Gdje je meni pamet bila · Gdje si bila cijelu noć · Godinu dana · Godinu za godinom · Hajde odmah dođi · Hej ti, Hej! · Ima dana · Ispod ovih oblaka · Ivančice, Ivana · Ja na tebi volim sve · Ja noću želim da se veselim · Ja te volim sve do bola · Jedva si se otrgla · Kad bi opet... · Kad bi tvoji jastuci · Kad ljubav prođe plači · Kajem se · Kao u snu · Kasno je · Klara · (2020.) · [/https://www.youtube.com/watch?v=3p6Lm0HN31Q/ Kuda ljubav odlazi (2012.)] · Kunem se (2006.) · Lea · Lorena · Loše navike (1996.) · Mislila si · Moja posljednja molitva · Moje pismo · Muško ne plače · Ne dajte mi · Ne dam se · Ne diraj mi sne (1996.) · Ne diraj u rane · Ne ide mi! · Ne kunem ljubav · Ne mogu bez tebe (2018.) · Ne trebam snove da te sanjam (2014.) · Ne žali me · Neka te draga nije strah · Nema pomoći · Nemoj doći ove noći · Nemoj sine bit' kao ja · Nemoj srećo nemoj noćas · Nije meni dosta · Nisam bio za nju · Od zime drhtim ja · Odlazim · Opasna noć · Ostalo je moga daha · Ostani u mom životu · Pakleni (Himna muške rukometne reprezentacije) · Pakleni stroj · Pasaž · Pjevam noćas za tebe (2008.) · Po stoti put (2019.) · Poljubi me noćas (2007.) · Praktična žena · Puerto Rico · Putuj pjesmo (2008.) · Putuj, putuj (1999.) · Razbila se duša moja · Samo nemoj zaplakati (2005.) · Smotala si me · Srce navijem na onu godinu · Sretan Božić (1995.) · Sunce na prozorčiću (2016.) · Svaka ti čast (1999.) · Sve ću žene varati · Sve je noćas za ljubav stvoreno · Sve moje nježnosti · Sve što imam · Svi moji pokloni · Što je to u srcu mom (2022.) · Što je, tu je · Šuti srce šuti (2007.) · Tako se ljubav ne čuva (2009.) · Tebe noću dozivam · Tebe trebam (2015.) · Tebi prvoj ljubavi · Ti imaš sve i bez mene · To što vidiš to sam ja (2008.) · U zoru · Ubija me crno vino (2007.) · Večeras · Vjerna ili ne · Vjerne djevojke · Za inat · Za tebe · Zaboravi me · Zapela si (1999.) · Zauvijek (2005.) · Zbogom za zbogom · Žene čuvaju uspomene ·

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

  • Divno je biti nekome nešto, 1993.
  • Gdje je ljubav tu si ti, 1995.
  • Žene čuvaju uspomene, 1997.
  • Svaka ti čast, 1999.
  • Sve najbolje, 2000.
  • Dobar dan zlato moje, 2002.
  • Zlatna kolekcija, 2005.
  • Kruška i prijatelji — Divno je biti nekome nešto, 2011.
  • Ljubav.com, 2020.

Izvori[uredi | uredi kôd]