Suradnik:Metak11

Izvor: Wikipedija

Kloštar u Kobašu[uredi | uredi kôd]

Kloštar je svetište Majke Božje Kloštarske u Slavonskom Kobašu u Požeškoj Biskupiji na lijevoj strani toka rijeke Orljave . Kloštar je star 814 godina. Od Kloštra je ostao samo jedan mali dio tj. samo kapelica. U Kloštru je bio i samostan franjevaca. Povijsne činjenice govore da je u blizini bio i osmanlijski most i Osmanlijska kula koji su sagrađeni za vrijeme vladavine najvećeg osmanskog sultana Sulejmana II Veličanstvenog. Za vrijeme opsade Osmanlija Kloštar se branio s korita rijeke Orljave. Ima jedna zanimljiva legenda za fotografiju Djevice Marije: Osmanlije su ukrali fotografiju Djevice Marije,a ona se nekoliko godina kasnije iz bosne sama vratila nazad ta staza kojom se fotografija vratila i dan danas postoji oko nje ništa ne raste. Ima još jedna zanimljiva legenda koja kaže da je djevojka prezimenom Margetić ubila nekoliko janjičara i otišla je u Požegu kako bi ubila Ibrahim-pašu kako Kloštar ne bi pao u ruke Osmanlija ali nažalost nije ga uspjela ubiti,ali na sreću Kloštar nikad nije pao krive ruke uvijek je bio i bit' će u hrvatskim rukama i zbog kulturne i povjsne posebnosti Kloštar spomenik nulte kategorije UNESCO-a.

svečanost[uredi | uredi kôd]

Dan prije velike Gospe 14.8. bude velika svečanost sveta misa na Kloštru koju predvodi biskup Požeške biskupije mons.dr. Antun Škorćević. To je jako velika svečanost zato što bude preko nekoliko tisuća hodočasnika. Na kraju svečane svete mise bude procesija sa svijećama na čelu s fotografijom Majke Božje Kloštarske koju nose mladi u narodnim nošnjama.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kloštar je star 814 godina na 90 metara nadmorske visine,ali danas ima samo jedan mali dio ostala je samo kapelica. Svetište je izniklo na mjestu drevne templarske crkvice koje su kult štovanja Gospe donijeli su još Cisterciti u 13.stoljeću iz Kutjeva. Izgradivši crkvu upravo u Kloštru. Izgradivši crkvu u gotičkom stilu crkvu i samostan podižu franjevci,a o dugoj povjesnoj baštini toga duhovno vremena svjedoči potpuno očuvano autentično poligonalno svetište iz toga doba. Nakon protjerivanja Osmanlija počinje snažno čašćenje Gospe Kloštarske. Osim crkve bio je i samostan franjevaca koji su došli iz bosne.O samostanu neznamo mnogo jer provalom Turaka su mnogi dokumenti i sam samostan su zapaljeni ili kao samostan srušen,ali se zna da je samostan pripadao Franji Berislaviću.

Pomagači pri izradi[uredi | uredi kôd]

Pri Izradi stranice pomogao prijatelj I.H. dao je mnoge podatke o crkvi i samostanu.