Suradnik:Mjanko

Izvor: Wikipedija


Sibirska šumska mačka[uredi | uredi kôd]

Sibirska šumska mačka je vrsta dugodlake mačke koja se uglavnom može naći po širokim sjevernoruskim prostranstvima.Karakterom i izgledom veoma je slična norveškoj šumskoj mački i Maine coon mački.Ova pasmina mačaka je veoma rijetka i slabo poznata.

Porijeklo[uredi | uredi kôd]

Za sibirsku šumsku mačku se smatra se da je stoljećima živjela u Sibiru te da je nastala križanjem norveške šumske mačke ili angora mačke sa kratkodlakim domaćim mačkama.Postoje neki dokazi da su se ove mačke pojavile prije tisuću godina i da od tada nije bilo velikih promjena.Ozbiljan uzgoj ovih mačaka započeo je 1980-ih godina. U SAD su uvezene 1990 g.Tek su nedavno priznate kao pasmina od strane FIF-e i TICA.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Sibirska šumska mačka je veoma slična norveškoj šumskoj mački. Snažne je građe, tijelo joj je dugačko i vrlo mišićavo, te joj je prosječna težina oko 4,5 do 9 kg. Sibirska šumska mačka ima poludugo do dugo krzno sa gustim potkrznom i uljastim gornjim dlakama koje su otporne na vodu.Rep joj je srednje dužine i debeo, sa okruglim vrhom. Glava joj je široka, plosnata između ušiju. Sibirska šumska mačka se javlja u svim bojama.Najčešće su boje crvena, crna te krem i plava sa srebrnim potkrznom ili bez njega. Što se tiče uzoraka, najčešći su klasično prugasto (tabby), tigrasto prugasto (tabby) ili točkasto prugasto (tabby ) krzno. Najčešća boja očiju ovih mačaka je boja ambre ili zelena.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Sibirska šumska mačka vješta je u veranju, a voli pažnju, glađenje i češljanje. Iako se na prvi pogled čini da je prilično nepovjerljiva i oprezna,dobro se slaže sa drugim mačkama i psima te djecom.Smiona je i odlučna te najviše voli život po prostranim predjelima gdje može slobodno lutati.

Izvor[uredi | uredi kôd]

1.Chiapponi, Francesca (2002). "Mačke", str. 68, Marjan tisak.ISBN 953-214-010-7

2.Verhoef-Verhallen, Ester J.J.(1998)."Mačke : enciklopedija", str. 145,Veble commerce. ISBN 953-6458-05-5

3.Fogle, Bruce (2007)."Mačka : priručnik za vlasnike", str. 109, Profil international.ISBN 978-953-12-0624-2

Kategorija:mačke