Suradnik:Neptune, the Mystic/Osvrt na Discord

Izvor: Wikipedija

Dragi Wikipedisti i dragi kolege,

potaknut komentarima, kritikama i sugestijama iznesenima na stranici za moju kandidaturu za administratora Wikipedije na hrvatskom jeziku odlučio sam prekinuti svojevrsnu tišinu, obratiti se svima vama i objasniti svoje postupke. Vjerujem da svi zaslužujete potpunu priču, pa makar imala ona veze s našim projektom ili ne.

Kad sam se pridružio Discordu prije više od godine dana, priznat ću da se nisam posve snalazio. Iako pripadam generaciji koja bi trebala znati sve o tehnologiji, mogu slobodno reći da sam u tom aspektu crna ovca, što vam neki kolege mogu i potvrditi. Međutim, jedna mi je stvar bila očita već od prvoga trenutka – da je to mjesto na kojemu se okupljaju razni suradnici kako bi ležernije razgovarali, šalili se, opustili se, možda i sklopili kakva internetska prijateljstva. Upravo sam se zbog toga i pridružio toj platformi, nadao sam se svojevrsnom mrežnom uskrsnuću wikisusreta koji bi dodatno osnažili našu zajednicu. Nisam se pridružio kako bih stvarao probleme, to svima mogu garantirati. Na kraju krajeva, što bih imao od toga? Nisam spao na tako niske grane da mi je jedini izvor radosti u životu bezrazložno vrijeđanje ljudi koje ne poznajem.

Kolege na Discordu ukazali su mi povjerenje pa sam ubrzo postao i moderator, a nakon nekoliko mjeseci i administrator. Malo je reći da sam bio prilično sretan zbog toga, radovalo me to da se brojni uzdaju u moje sposobnosti i moralnu etiku. Ipak, čak ni kad sam bio na položaju administratora na tom mjestu, nisam želio pretvoriti naše malo misto u vlastitu diktaturu. Osjećao sam se i dalje kao dio zajednice, kao netko tko aktivno sudjeluje u raspravama i tko ne sije strah uokolo. Moglo bi se reći i da sam „vladao“ prilično nježnom šakom – ne sjećam se jesam li ikad ikoga blokirao ondje. Jednome sam kolegi zbog spama dao nešto što se zove žuti karton – ulogu zbog koje nije mogao pisati ništa ni u jednom kanalu, osim u onome koji mu odredim. Međutim, nisam ga niti izbacio niti blokirao. Želio sam mu otvoreno pokazati zašto ono što čini nije u redu. Drugi je slučaj bio kad je jedan drugi kolega za jednog suradnika izjavio da je „gori od Hitlera“, otvoreno vrijeđao osobe homoseksualne orijentacije i provocirao, nakon čega je brisao poruke. Tom sam kolegi pokušao skinuti status koji je imao, no na koncu se izvukao samo s upozorenjem – prema mojem mišljenju preblagom kaznom.

A sad se vratimo u sadašnjost. Čini mi se da je upravo ono što se pojavilo kao predmet spora u ovoj situaciji to blaže postupanje. Bit ću otvoren jer nemam što skrivati; do prve je točke pucanja došlo kad se jedan suradnik, poznat po tome što se vječito zafrkava i što nikome dotad nije smetalo (barem se ja ne mogu sjetiti da se itko javno požalio, možda mi je sjećanje kratko), odlučio tako zafrkavati i u razgovoru s administratorom, što je rezultiralo blokadom, vrlo vjerojatno jer nije prepoznao da je to uobičajen obrazac ponašanja prema svima. Želim samo napomenuti da ga nije vrijeđao – nije ga nazivao kretenom ili sličnim riječima. Odblokirao sam ga i zamolio da to više ne čini u razgovorima s tim administratorom. Do druge je točke pucanja došlo kad je jedan drugi suradnik govorio o stvarima vezanima za pokret LGBTQ. Budući da je sam rekao da nije još dovoljno hrabar da bi o svojoj seksualnosti progovorio javno, odlučio sam mu dati oduška i ohrabrivao ga da bude ono što jest jer smatram da u njegovu seksualnost ionako nitko ne bi smio zadirati nos i nitko ga ne bi smio „preobraćivati na pravi put“, što su neki pokušavali. I on je na koncu bio blokiran, premda se iskreno više ne sjećam zbog čega. Vjerujem da su ga pomalo skeptični komentari drugih ponukali da zauzme pretjerano defenzivan stav i počne pomalo otrovno odgovarati, što je dežurne kolege natjeralo da ga percipiraju kao nedobronamjernog suradnika. Nažalost, iako sam želio da ostane na serveru, njegovo ga je ponašanje koštalo i napustio ga je. Posljednja kap koja je prelila čašu dogodila se prije kojih tjedan dana: jedan je administrator odlučio blokirati dvojicu suradnika koji su na Discordu bili neko vrijeme, iako nisu ništa pisali, a kamoli vrijeđali. Nisam smatrao da je to bilo posve fer i poništio sam im blokadu, uz komentar da je – ako se već sumnja na to da „špijuniraju“ ili „čine štetu na nekom drugom mjestu“ – dovoljno bilo izbaciti ih s poslužitelja. Dodao sam i da bi administratori općenito trebali porazgovarati međusobno prije davanja blokade. Zašto? Zato što ne vjerujem da treba blokirati suradnike koji ne unose nemir u zajednicu na Discordu. Zbog toga mi je maknut status administratora, uz komentare da sam se ponio nekolegijalno i da narušavam autoritet ostalih.

Volio bih isto tako napomenuti da su na Discordu postojala dva kanala napravljena posebno za zafrkanciju i šalu; protivio sam se njihovome brisanju baš zato da se takve djetinjaste šale ne bi prelijevale u druge, malo ozbiljnije kanale, jednako kao što sam dozvolio postojanje kanala o politici kako se ne bi o njoj stalno govorilo u svakom drugom kanalu. Znam da ljudima treba oduška i u redu je davati im mjesto da izraze stvari koje su im na umu, dokle god nema vrijeđanja – bilo kršćana, bilo ateista, bilo ljevičara, desničara, izvanzemaljaca, koga god.

Sve u svemu, naglasio bih da ništa nisam htio napraviti u zloj namjeri. Možda moj stav nije u određenim trenutcima bio adekvatan, ali nikad mi nije bila namjera uspostaviti „anarhiju shitpostanja“ niti se kolektivno izrugati nekim kolegama; nisam zamijenio Discord za 4chan. Dogodio se jedan incident kad se nekoliko suradnika skupilo i našalilo na račun jednoga kolege (neki su to opisali mobbingom), premda su se do kraja tog dana odlučili ispričati jer su shvatili da su otišli predaleko i obećali su da do toga više neće dolaziti. Koliko ja znam, doista do toga više nije niti došlo. Što se „lažnog predstavljanja“ tiče, nije tu bilo nikakvog lažnog predstavljanja. Mijenjanje nadimka na Discordu mogućnost je koja se nudi na svakom serveru, a ako tkogod ne bi znao s kime razgovara, mogao je otići u kanal za wikiautentifikaciju i provjeriti tko nosi koji nadimak – taj sam kanal stvorio baš zato da ne bi dolazilo do zabune. K tome, na Wikipediji također imamo suradnički okvirić za Discord u kojem se nudi parametar za nadimak, tako da ne vjerujem da je to trebao biti veći problem. Također, ne vjerujem da je itko mijenjao nadimke svakih pola sata, prije će biti da je jednom ili dvaput tjedno. Pretpostavljam da nikome nije bilo u interesu namjerno nekoga zavarati nadimkom, nego samo se malo proveseliti na kreativan način.

Na kraju bih se svakome tko se osjetio uvrijeđenim ili koga su moji postupci razljutili želio ovim putem ispričati. Ako sam neke stvari radio previše na svoju ruku i oglušio se na lokalni konsenzus, žao mi je. Vjerovao sam u određenim trenutcima da činim pravu stvar, ali pretpostavljam da se svakome može dogoditi da pogriješi. Još jednom – najdublje isprike.

Time zaključujem povijest na Discordu, ali imam još zaključnih izjava. Nakon što dovršim članak o Loreeni McKennitt, povlačim se na Wikiodmor na nekoliko mjeseci. Trudit ću se i dalje biti dostupan na Discordu i e-pošti za bilo kakve upite. Pomoć kolegama uvijek mi je bila prioritet i uvijek će tako i biti. Nisu me na ovaj potez nagnali rezultati zaključene kandidature, o tome razmišljam već neko vrijeme, otkako sam počeo gubiti nadahnuće za pisanje novih članaka. Vjerojatno bih odlučio isto i da sam dobio dodatne alate. Kratko i jasno: u posljednjih godinu dana previše sam se posvetio radu na Wikipediji i zapustio sam neke stvari u svom životu, stvari do kojih bi mi u ovom trenutku trebalo biti mnogo više stalo. Već dugo nisam bio na Wikiodmoru, a vjerujem da mi broj doprinosa dozvoljava taj jedan godišnji odmor.

Protiv ovog projekta nikad nisam bio i nikad neću biti, a vjerujem i da ću se za nekoliko mjeseci vratiti s napunjenim baterijama i da ću tad, zreliji, pametniji i kolegijalniji, biti bolji suradnik nego ikada prije. Svima vama zahvaljujem na doprinosima i uloženom vremenu u projekt. Činjenica da zajedno besplatno oblikujemo sferu znanja nešto je prekrasno i hvale vrijedno. Nadam se da ćemo svi izbjegavati prepiranja i vrijeđanja zbog nesuglasica i usredotočiti se na širu sliku – da je naša odgovornost Wikipediju učiniti vjerodostojnom, očišćenom od vandalizama bilo kakve vrste i ugodnim mjestom za svakog novog suradnika. Drame prepustimo prošlosti i okrenimo se boljoj budućnosti. Do sljedeće prilike... Ostajte mi zdravo i vidimo se. ––Neptune, the Mystic 23:40, 27. lipnja 2020. (CEST)