Suradnik:Preba

Izvor: Wikipedija

Muhe su pravi avijacijski stručnjaci svijeta kukaca. Za razliku od drugih kukaca letača, one imaju samo jedan par krila, štoim daje brzinu i okretnost u zraku. Usto imaju i odličan vid te par stabilizatora koji se zovu haltere. Oni im pomažu da održe ravnotežu. Sve zajedno poznajemo 120 tisuća vrsta muha, a u isti red spadaju kućne muhe, mušice, komarci, pčelolike cvjetarice živih boja i mnogi drugi kukci koji glasno zuje dok lete. Iako se sve muhe hrane tekućim tvarima, čine to na različite načine. Neke sišu cvjetne i voćne sokove, a neke razgrađene tvari. Druge se spuštaju na kožu i svojim oštrim usnim aparatom sišu krv. Muhe započinju život kao ličinke često položene na gnjilu hranu.


RAVNOTEŽA

Muhe imaju posebne stabilizacijske organe koje se zove haltere i zakržljali su ostaci stražnjeg para krila. Kada se komar smiri, lako ih možemo vidjeti.


KRVOPIJE

Afričke cece-muha hrani se krvlju sisavaca, uključujući i čovjeka. Kao i mnoge druge muhe koje se hrane krvlju, tijekom hranjenja prenosi bolesti.


ZANIMLJIVO

Prije parenja mužjak pršilice svojoj partnerici donosi ukusnog kukca umotanog u svilu. Svrha je ovog dara zabaviti ženku tijekom parenja i smanjiti mogućnost da ga napadne. Neki mužjaci varaju pa kada ženka odmota dar, otkrije da je prazan!