Prijeđi na sadržaj

Suradnik:Radost7

Izvor: Wikipedija

Nadnevak: 09.08.09.

[uredi | uredi kôd]

PROSLAVE ŽUPNA CRKVA SV. FRANJE KSAVERSKOGA U KOZAREVCU Misno slavlje predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak Župljani obilježili 190 godina osnutka župe, 100 godina izgradnje crkve, novi oltar Marije Pomoćnice Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je 9. kolovoza svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Kozarevcu kojim je obilježena 190. godišnjica osnutka župe, 100. obljetnica izgradnje župne crkve, te obnove unutrašnjosti crkve i postavljanja novog oltara Marije Pomoćnice. Pored biskupa i domaćeg župnika Tomislava Leskovara, u misnom slavlju su sudjelovali preč. Mirko Horvatić, ravnatelj svećeničkog doma u Varaždinu, bivši župnici u Kozarevcu Josip Drvoderić i Nikola Benko, svećenici Đurđevačkog dekanata te đakon Tomislav Kos.

Župnik Tomislav Leskovar je naglasio kako vjernici župe Kozarevac ovom prigodom žele zahvaliti prvo Bogu i svima koji su svoje živote i svoj rad utkali u povijest župe i župne crkve podsjetivši pritom da je crkva građena na temeljima stare kapelice a gradnju je započeo župnik Matija Požeg koji je 1908. godine umro tako da je gradnju nastavio i dovršio 1909. godine župnik Rikard Makovac. Godinu dana kasnije zidove i svod je oslikao Ivan Drusani. Župa je osnovana 1819. godine dijeljenjem župa Kloštar Podravski, Pitomača i Šandrovac te su joj pored Kozarevca pripojena mjesta Grabrovnica, Suha Katalena, Mala Črešnjevica, Ribnjačka i Bedenička. U propovijedi je biskup Mrzljak, između ostaloga, naglasio da je po gradnji čovjek sličan Bogu jer stvara kao što je stvarao Bog. Među ostalim, tvrdi biskup, u gradnju i obnovu crkvi se isplati ulagati jer se ovdje sastaje živa crkva koja sluša Božju riječ. Biskup se osvrnuo i na današnju krizu za koju kaže da ima uzroke u čovjeku koji teži samo materijalnim dobrima, koji je izgubio duh i koji ne poštuje Božju riječ. Na kraju je biskup Mrzljak blagoslovio novi pokrajnji oltar Marije Pomoćnice koji je na sam Uskrs, prije 10 godina, izgorio. Pravo je čudo da u noćnom požaru nije izgorjela čitava crkva jer je požar zahvatio drveni oltar i tepih pokraj njega, dospio do drvenih klupa i velikog tepiha te se nakon nekog vremena sam ugasio. Župnik Tomislav Leskovar se zahvalio svim darovateljima novčane pomoći i svima koji su na bilo koji način pomogli obnovu crkve. Posebno je istaknuo Varaždinsku biskupiju, Koprivničko-križevačku županiju, općinu Kloštar Podravski te tvrtke i pojedine obitelji. Zanimljivost su novi prozori, vitraji, napravljeni u dosad neviđenoj tehnici, a koje je prema slikama umjetnice Nataše Ivanuša, izradila tvrtka ArtCroatia iz Ludbrega. Franjo Bartolić

O ŽUPI KOZAREVAC

Posvećeno svim svećenicima i župnicima koji su službovali u župi Kozarevac. Monografija je posvećena svim graditeljima crkve koji su uspješno završili posao nadljudskim naporima 1909. godine, umjetnicima i majstorima koji su prekrasno oslikali crkveni svod i zidove, brojnim poznatim i nepoznatim vjernicima, obiteljima i pojedincima, koji su na bilo koji način pomogli obnove i popravke da crkva i vjerska zajednica okupljena oko nje može dostojno slaviti Boga, svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se svečano može obilježiti 190 godina župe Kozarevac, 100-godišnjica izgradnje crkve koja je poput labuda niknula na mjestu ruševina stare crkve i u kojoj više nije bilo moguće vršiti bogoslužje.

Autor Franjo Bartolić

Restauratorske i soboslikarske radove izvele su akademske slikarice Iva i Dubravka, te poduzeće Genc iz Bednje, vlasnik Zlatko Genc.