Suradnik:Silvanaurbs

Izvor: Wikipedija

NAJSTARIJI GRAFIT

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/4/4d/Img1017dugrafit7fv-grafit-dubrovnik.jpg dubrovački grafit, 1597. snimak: josip predovan, 2006.


http://img53.imageshack.us/img53/2600/crkvasvrokadubrovnik3rj.jpg crkva sv. roka u dubrovniku na čijem je zidu ploča i grafit


kako interpretira slobodan prosperov novak ovo što je napisano u obliku opomene dubrovačkoj mladosti, koja je odabrala to mjesto za svoje igre s loptom, je luckasti način obračuna s onima koji su bukom i cikom ometali popodnevnu siestu susjeda.

tekst grafita, doista, upućuje na svećenika, ne samo po prvom dijelu: pax vobis (mir s vama), već i nastavku: memento mori qui. ludetis pilla (sjetite se da ćete umrijeti, vi, koji se igrate loptom). ovako sročeni, a nevještom rukom u kamenu isklesani tekst, svakako je djelo učena čovjeka i samo naizgled nijema molba. naime, to je za religiozne dubrovčane bila istovremeno i prijeteća opomena. isti autor navodi kako je taj kameni zapis, ne samo prvi spomen igara s loptom na našim prostorima, nego "valjda i jedan od najstarijih na cijelom sredozemlju (?)".

http://img196.imageshack.us/img196/7339/crkvaoddominacrkvasvihsvetih2d.jpg


crkva od domina /crkva svih svetih/

igre s loptom imaju svoj prapočetak u firenci, koja se smatra kolijevkom renesansnog nogometa. spominjući ovaj podatak, novak navodi kako gabariti ulice od domina, gdje je bilo to provizorno dubrovačko igralište, potpuno odgovaraju dimenzijama firenstinskim nogometnim terenima. zato zaključuje, kako nije čudo što je druga najšira dubrovačka ulica, od domina i iza roka, bila odabrana kao nogometni teren, a isto tako niti natpis u kamenu, jer on, zapravo, govori i o kraju jedne, a početku druge epohe (misli se na nadolazeći barok) "u kojoj je bilo dovoljno mjesta i za igru i za suze". spomenuta ulica završava starom ubožnicom domus christi, danas je to također dom za odrasle. (domus christi je osnovan kao bolnica i ubožnica još u doba dubrovačke republike). http://img184.imageshack.us/img184/2108/domzaodrasledomuschristi1yo.jpg

/napomena: korišten opis iz teksta: "crkva svetoga roka", slobodan prosperov novak: Dubrovnik iznova, str. 77/