Prijeđi na sadržaj

Suradnik:Smicalica/Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći i upoznajte se s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici.

Ovo je vaša osobna stranica za vježbanje, nije članak Wikipedije. Na njoj možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica, ili ju rabiti za pripremu članka koji želite postaviti na Wikipediju.

I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na neki drugi način.


Jednostavno, počnite raditi u donjem okviru za uređivanje (ako nije otvoren, kliknite ovdje). Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Stranicu možete spremiti klikom na Sačuvaj stranicu i nastaviti rad kasnije.


Prostor za vježbanje

Andrija Škare
Rođenje3. srpnja 1981.
Zanimanjeknjiževnik, novinar, scenarist
Književne vrstekratke priče, eseji
Važnija djela
  • S više mlijeka, molim; Život svijeta koji će doći; Slušaj me; Društvene igre
Portal o životopisima

Andrija Škare (Zagreb, 3.srpnja 1981.) hrvatski je pisac, novinar i TV-voditelj.

Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a prozu objavljuje od 2001. godine. Prozu je objavljivao u časopisima Vijenac, Zarez, Fantom slobode, Knjigomat, Tema, Ka/os, Fokus i još ponegdje. Desetak je godina radio kao scenarist za TV-emisiju Briljanteen, a posljednje tri sezone bio je i jedan od voditelja emisije. Piše glazbene recenzije za glazbeni portal Potlista, a od 2011. do 2015. vodio je glazbene večeri Žur te organizirao koncerte. Pisao je i za časopise Globus i Gloria.
Veliki je zaljubljenik u glazbu.

Na hrvatskoj književnoj sceni profilirao se kao jedan od osnivača književnog pokreta eventualizam u sklopu kojega je objavljen "Zbornik eventualizma - Nagni se kroz prozor" (2006.). Objavio je knjigu beletrističko-publicističkih zapisa o zagrebačkim kavanama i kafićima "S više mlijeka, molim" (2008.), zbirku priča "Život svijeta koji će doći" (2014.), zbirku kolumni o pjesmama koje tematiziraju književnost "Slušaj me" (2016.) te zbirku priča "Društvene igre" (2017.). S književnicima Svenom Popovićem i Darkom Šeparovićem 2015. godine pokrenuo je program "Tko čita?", književne večere čiji je cilj predstavljanje prozaika i pjesnika rođenih od 1980. naovamo.

Škare često surađuje i s likovnim umjetnicima pa je tako na naslovnici njegove druge knjige slika Zlatana Vehabovića Hold on to your friend, Hilary!, naslovnicu treće knjige napravio je slikar Stipan Tadić, a na naslovnici četvrte knjige rad je slikarice Tee Jurišić.

Andrija Škare je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Eventualizam

Godine 2005. osmero mladih entuzijasta od 18 do 28 godina starosti formiralo je književnu skupinu eventualizam. U skupini su bili Dario Šarec, Krešimir Dujmić, Andrija Škare, Slavica Rojc, Kruno Čudina, Ivan Turković-Krnjak, Mirna Bačun i Neven Vulić. Nakon što su se upoznali na radionici kratke priče koju je u Booksi vodio Zoran Ferić odlučili su osnovati skupini smatrajući da će se puno lakše probiti na književnoj sceni kao skupina, nego pojedinci. Pozornost su privukli svojim mladenački drskim manifestom i nastupajući u javnosti iza paravana čime su htjeli poručiti da nije važna osoba koja čita, nego sama priča.


Manifest eventualizma:

1. Sve točke ovog manifesta su promjenjive u skladu s protjecanjem vremena i mijenjanjem svijeta. Ova nije.
2. Naša preokupacija je slobodni književni izraz. Ne zamaramo se formom, pretpostavljamo joj sadržaj.
3. Ovo je vrijeme svedostupnosti, površnosti i nametanja filozofije pragmatičnosti. Protiv njega se možemo boriti samo našim pisanjem.
4. Držimo se razumljivosti i jednostavnosti. Želimo biti pristupačni svima.
5. Naše teme su ono što smo čuli, vidjeli, doživjeli, ali dozvoljavamo si pisati i o onome o čemu ne znamo ništa.
6. Ne vjerujemo u žanrove. Smatramo ih nepotrebnima i ograničavajućima.
7. Odbijamo biti politički korektni. Politička korektnosti je fašizam. Pišemo kao što mislimo, bez uljepšavanja.
8. Težimo univerzalnosti. Mogućnosti da se naše priče čitaju bez obzira na mjesto i vrijeme.
9. U vremenu jeftinih senzacija za književnost nema vremena. Onima koji nam posvete svoje vrijeme pružit ćemo sve ono čega su se zbog nas odrekli.


Nakladnik Celeber objavio je "Zbornik eventualizma - Nagni se kroz prozor", koji sadrži 32 kratke priče. Čak četvorica tadašnjih članova eventualizma objavila su samostalne knjige: Dario Šarec, Neven Vulić, Kruno Čudina i Andrija Škare.

Djela

  • S više mlijeka, molim (2008.)
  • Život svijeta koji će doći (2014.)
  • Slušaj me (2016.)
  • Društvene igre (2017.)