Suradnik:Soljanac/Indijanci

Izvor: Wikipedija

Čipevi (Chippewas, Chipewayan) je sjevernoameričko indijansko pleme iz jezične grupe Algonkin. Broje oko 170.000 pripadnika, a smješteni su uz Hudsonov zaljev u Kanadi, te uz Velika jezera u SAD-u. Bili su lovci, skupljači biljaka i ribolovci. U vrijeme osvajanja bijelaca trguju s Francuzima i Englezima krznom. Danas žive u rezervatima u Ontariju, Manitobi, Saskatchewanu, Michiganu, Visconsinu, Sjevernoj Dakoti i Montani. Oni koji žive u većim gradskim naseljima žive poprilično oskudno.

Čipči (Chibcha) je skupni naziv za indijanska plemena u današnjoj Nikaragvi, Costa Rici, Panami, Kolumbiji, Ekvadoru, koja čine samostalnu jezičnu porodicu među jezicima Srednje i Južne Amerike. U Kolumbiji i Panami bili su glavni nositelji predšpanjolske kuluure. Imali su i neku vrstu državne organizacije koja se raspala u međusobnim sukobima. Sačuvali su rodovsko plemensko uređenje koje i danas predstavlja osnovu društvenog života.

Čirigvani (sami sebe nazivaju Avajci) je indijanski narod u sjevernoj Boliviji i susjednim pokrajinama Paragvaja i Argentine. Govore gvaranijskim jezikom, a bave se stočarstvom i uzgojem kukuruza. Odupirali su se bijelcima do kraja 19. stoljeća.