Surplex

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Surplex GmbH
Logo of Surplex GmbH
Osnovana 1999. godine
Sjedište Düsseldorf, Flag of Germany.svg Njemačka
Ključne osobe Michael Werker, Ulrich Stalter
Pokriveno područje Diljem svijeta
Proizvodi Rabljeni strojevi za obradu metala i drva
Usluge Trgovina rabljenih strojeva
Web stranica www.surplex.com

Surplex GmbH je tvrtka sa sjedištem u Düsseldorfu koja je usredotočena prvenstveno na otkup i prodaju rabljenih strojeva.

Tvrtka kupuje i prodaje rabljene strojeve i industrijska postrojenja, organizira online aukcije i nudi usluge procjene i druge usluge vezane za otkup i prodaju polovnih strojeva.[1]

Surplex GmbH jedna je od malobrojnih aktivnih tvrtki koje su nastale kao "start-up" za vrijeme "dot-com booma" i ostale profitabilne do današnjeg dana.

Povijest[uredi VE | uredi]

Utemeljenje[uredi VE | uredi]

Surplex.com AG utemeljili su braća Bruno i Florian Schick krajem 1999. godine kao tipičnu start-up tvrtku dot-com ere.[2] Početna zamisao bila je stvaranje i razvoj online trgovine koja bi pojednostavnila trgovanje rabljenim strojevima i povećala transparentnost iznimno segmentiranog tržišta rabljenih strojeva.

Ovaj poslovni model privukao je mnogo institucionalnih i privatnih ulagača. Međunarodni konzorciji poput Carlyle Group[3] i francuske kompanije Vivendi uložili su ukupan iznos od oko 50 milijuna eura. U Surplex su također uložili značajni privatni ulagači poput Larsa Schleckera, Larsa Windhorsta, Marca Schremppa ili predsjednika Fiata - Paola Frescoa.[4]

Krizno razdoblje[uredi VE | uredi]

S prolaskom takozvanog "dot-com booma", dioničko društvo Surplex.com AG moralo se boriti kako bi opstalo. Došlo je do zatvaranja ureda, preseljenja glavnog ureda iz Berlina natrag u Düsseldorf i propadanja većeg dijela od približno 140 poslova.[5] U ožujku 2003. godine Michael Werker, koji je u Surplex prešao iz tradicionalne inženjerske tvrtke Deutz, postaje CEO.[6]

Preokret[uredi VE | uredi]

Pomoću rebalansa tvrtke i koncentrirajući se na tradicionalnije vrste usluga, Surplex je uspio učvrstiti svoje financijsko stanje. Danas Surplex nije ograničen na "virtualne" poslovne procese, već i "osobno" nudi usluge vezane za rabljene strojeve (osobno savjetovanje, procjene, skladištenje, itd.).[7] Rabljeni strojevi, proizvodne linije i razna oprema, uz pomoć internet platforme, plasiraju se i prodaju diljem svijeta. Uz to, Surplex organizira velike aukcije (uživo i online) na kojima se prodaju strojevi tvrtki poput Linde, ABB, ThyssenKrupp i Bayer.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

Surplexova B2B platforma jedna je od vodećih europskih platformi za prodaju rabljenih strojeva i opreme te je 2001. godine nagrađena kao najbolja od strane Forrester Researcha. U svom najboljem razdoblju, platforma je brojala 8.000 kupaca i 12.000 strojeva.

Surplex je također bio nakladnik jednog od najvažnijih časopisa za rabljene strojeve i opremu (Communicator). S tiražom od 45.000 primjeraka i više od 100.000 čitatelja, bio je dostupan u više od 100 različitih zemalja.

Današnja posječenost Surplex platforme doseže 200.000 posjetitelja mjesečno iz više od 150 zemalja te je ista dostupna na 12 jezika. Dostupni su prvenstveno strojevi za obradu drva i metala, no trgovina se proširila i na druge sektore poput prerade plastike, građevinarstva, elektrotehnike, prehrambene, kemijske, farmaceutske i tekstilne industrije te okuplja i mnoštvo međusektorske opreme.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]