Sv. Naum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ikona sv. Nauma Ohridskog

Sveti Naum Ohridski Čudotvorac (mak. Свети Наум Охридски Чудотворец ) (oko 830. - manastir sv. Nauma, obala Ohridskog jezera, 23. prosinca 910.) je kršćanski svetac. Bio je poznat kao učitelj i organizator crkvenog života, prosvjete, kulture.

Bio je suradnik sv. Klementa Ohridskog. Oboje su bili učenici sv. Ćirila i Metoda.

Bio je jednim od osnivača Preslavske književne škole, gdje je učiteljevao od 886. do 893. godine. Predavao je i u Ohridskoj književnoj školi.

Klement i Naum otišli su u Ohridu prosvjećivati tamošnji puk, no i učenike koji su dolazili iz drugih dijelova srednjovekovne Sjeverne Makedonije i Bugarske i drugih prostora.

Crkva sv. Nauma kod manastira sv. Nauma.

U Ohridu su osnovali prvi Sveslavensko sveučilište na kojem je studiralo oko 3000 studenata, crkvene knjige koje su u Ohridu pisane mogu se naći u svim pravoslavnim knjižnicama, te knjige su bile pisane ćirilicom i bile su baza pravoslavnom kršćanstvu. Klement i Naum su osnovali i podigli mnogo crkava i manastira, u Ohridu Klement je podigao katedralu na Plaošniku, a Naum je podigao manastir na najljepšem dijelu Ohridskog jezera, na prostoru gdje su izvori Ohridskog jezera. Potonjeg je dao podići pretkraj života 895. godine, osnovao je manastir na obali Ohridskog jezera. U istom je manastiru proveo posljednje godine svog života te je tu i pokopan 910. godine.

Nakon što su umrli, narod ih je proglasio za svece. sv. Kliment Ohridski je patron Ohrida i patron današnjih Makedonaca i Bugara, a sv. Naum Ohridski Čudotvorac, svetac koji je imao iscjeliteljsku, čudotvornu moć.

Spomenik sv. Klementu i sv. Naumu u Skoplju.

Pripisuju mu se djela Kanon za apostola Andriju i Kanon za prijenos moćiju sv. Ivana Zlatoustog.

Spomendan mu je 20. lipnja po gregorijanskom kalendaru (i u rimokatoličkoj Crkvi)[1], a ako se računa po julijanskom kalendaru, onda to pada 3. srpnja. Drugi dan kad ga se obilježava je 23. prosinca po gregorijanskom kalendaru, a ako se računa po julijanskom kalendaru, onda to pada na 5. siječnja.

Po sv. Naumu zove se vrh sv. Nauma koji se nalazi Peševljevom hrbatu na planini Tangri na otoku Livingstonu koji je dio otočja Južnog Shetlanda.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sv. Naum