Svatko umire sam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Svatko umire sam
Naslov izvornika Jeder stirbt für sich allein
Redatelj Alfred Vohrer
Scenarist Hans Fallada
Glavne uloge Hildegard Knef
Carl Raddatz
Martin Hirthe
Gerd Böckmann
Heinz Reincke
Beate Hasenau
Trajanje 102 min.
Država Flag of Germany.svg Njemačka
Jezik njemački
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Svatko umire sam (njem. Jeder stirbt für sich allein) je drama Alfreda Vohrera iz 1975., snimljena prema istoimenom romanu Hansa Fallade.

Radnja[uredi VE | uredi]

Berlin 1940. za vrijeme Drugog svjetskog rata nakon kapitulacije Francuske. Adolf Hitler je na vrhuncu svoje moći, a otpor protiv nacizma u Njemačkoj tek u začetku. Bračni par Anna (Hildegard Knef) i Otto Quangel (Carl Raddatz) žive u Berlinu jednostavnim životom i ne zanimaju se previše za politiku. Pogibijom njihovog jedinog sina Otta (Alexander Radszun) na frontu, u njima se počinje buditi svijest protiv nacističkog režima. Kada k tome strada i njihova židovska susjeda Otto Quangel se odlučuje na aktivni otpor. Počinje pisati letke protiv nacista, koje na javnim mjestima i po poštanskim sandučićima dijeli zajedno sa suprugom Annom. Gestapo ih otkriva i uhiti, te su osuđeni na smrt pogubljenjem.

Uloge[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Za ulogu Anne Quangel u filmu "Jeder stirbt für sich allein" ("Svatko umire sam") Hildegard Knef nagrađena je Zlatnom nagradom za najbolju žensku ulogu na međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary 1976. godine.