Svećenički dom

Izvor: Wikipedija
Svećenički dom u Zagrebu

Svećenički dom je kršćanska rezidencijalna građevina i ustanova. Prvenstvena namjena mu je smještaj umirovljenih svećenika ili svećenika koji zbog bolesti moraju prekinuti službu, život dostojan čovjeka. U njemu su apartmani i sobice namijenjene tim svećenicima, koje imaju radnu i spavaću sobu, kupaonicu, čajnu kuhinju, ponekad i balkon. Obično imaju i prostore za zajedničko okupljanje. Suvremeni domovi opremljeni su prostorima za rehabilitaciju. Korisnicima je osigurana hrana, medicinska njega, duhovni i rekreativni prostor. Osim toga svećenički dom može biti namijenjen i kao mjesto boravka i susreta svećenika koji još djeluju aktivno u različitim službama, radi omogućavanja njihova rasta u zajedništvu. Mogu i ne moraju biti u blizini pastoralnih centara, biskupija, župnih kuća, crkvi, svetišta, ordinarijata, vikarijata i dr. Suvremeni domovi u svojem sklopu radi samofinanciranja imaju garaže i poslovne prostore čiji se prihodi koriste za samo održavanje.[1][2]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska katolička mreža IKA: Biskup Culej blagoslovio novi Svećenički dom Varaždinske biskupije, 29. lipnja 2004. (pristupljeno 8. rujna 2019.)
  2. Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupijeArhivirana inačica izvorne stranice od 23. rujna 2019. (Wayback Machine) Dom: Kronologija (pristupljeno 23. rujna 2019.)