Prijeđi na sadržaj

Sveta Klara (otok u Čileu)

Koordinate: 33°42′24″S 78°56′31″W / 33.70668092°S 78.9418417°W / -33.70668092; -78.9418417 (WD)
Izvor: Wikipedija
Otok Svete Klare
špa. Isla Santa Clara
Otok
Položaj
Koordinate33°42′24″S 78°56′31″W / 33.70668092°S 78.9418417°W / -33.70668092; -78.9418417 (WD)
Država Čile
OtočjeJuan Fernandez
Fizikalne osobine
Površina2,2 km2
Stanovništvo
Broj stanovnikanenastanjen
Sveta Klara na zemljovidu Čilea
Otok Svete Klare
Otok Svete Klare
Sveta Klara na zemljovidu Čilea
Zemljovid

Otok Svete Klare (špa. Isla Santa Clara) je mali, nenaseljeni otok u Tihom oceanu, u blizini obale otoka Robinson Crusoe u skupini Juan Fernandez. Otok je vulkanskog podrijetla te je oko 1 km dug i 0,6 km širok. Otok grupa je politički dio Čilea, te je administrativno dodijeljena regiji Valparaíso, općini Juan Fernandez.

Zemljopis

[uredi | uredi kôd]

Santa Clara je najmanji otok arhipelaga Juan Fernandez i ima površinu od oko 2,2 km2. Okružena je na južnoj strani s grebenom. Ovaj vulkanski otočić je povezan s grupom od tri otoka. Nalazi se 1,5 km jugozapadno od otoka Robinson Crusoe, ima uglavnom ravnu površinu, uz maksimalnu visinu od 376 m na vrhu Johow Hill. Na temelju geomorfoloških osobina i sastava protekle lave, pretpostavlja se da je najraniji vulkanski centar koji je doveo do pojave otoka Robinson Crusoe, te je, stoga, veće starosti - 5,8 milijuna godina (u odnosu na 3,8 - 4,2 milijuna godina).

Santa Clara uključuje vulkanske stijene i nekoliko manjih plaža, uključujući i neke bijele pješčane plaže. Nedaleko od krajnjeg zapadnog ruba otoka, nalazi se stjenoviti otočić, a na vrhu južno od istog otočića, postoji sprud sastavljena od različitih stijena koje lome vodu. Dolazeći iz smjera sjevera, otok Santa Clara ima izgled litice ili strmine; ali približavajući se s juga, pokazuje bila ugrožene aspekte konusnih humaka i neobično urezanih stijena. Vode oko otoka imaju stjenovitu dno, s jakim strujama. Pristup brodom na otok je opasan, pogotovo u olujno vrijeme, jer je jaka more razbija na sve strane.

Klima

[uredi | uredi kôd]

Budući da leži nisko na uzvisini, Santa Clara hvata relativno malo kiše. Količina padalina također ovisi o El Niño-južnoj oscilaciji. Klima je suptropska, pod snažnim utjecajem oscilacija u općenitom protoku prema sjeveru hladne sub-antarktičke Humboldtove morske struje i pasata s jugoistoka, koje stvaraju velike zimskee i niske ljetne kišne uzorke i stabilne temperature okoliša. Temperature se kreću kroz cijelu godinu od 3°C do 34°C, s godišnjim prosjekom od 15,4°C .

Biljni i životinjski svijet

[uredi | uredi kôd]

Santa Clara je uglavnom pusta i neplodna, ali na njenoj istočnoj padini postoji nekoliko stabala, a na sjeverozapadnom vrh potok koji teče duž klanca i doseže more. Niska vegetacija se pogoršala u prošlosti zbog stada koza na stijenama. Izvornu floru karakterizira niska tolerancija požara i loša adaptacije na biljoždere. Feral kunići su najveća opasnost, jer oni vrše razarajući učinak na otočna staništa.[1]

Većina izvorne vegetacije na otoku je zamijenjena grmolikim biljem i travama.[2]Vegetacija je minijaturni mozaik matorala, golih stijena, raznih dimenzija stabala i grmova pomiješana s paprati i višegodišnjim biljkama. Gotovo sva Santa Clara ima u izobilju uvezenu brijestolisnu kupinu ( Rubus ulmifolius), čileansku vinsku kupinu (Aristotelia chilensis), Ugni molinae, Lantana camara i kozja krv (Lonicera japonica). Neke imaju potencijal biti gamad, imaju mesnate plodove, osim korova kao što su Danthonia Collinom, Stipa laevissima i Piptochaetium bicolor.[1] Nema stalnih izvora pitke vode na otoku. Kralježnjaci koji nastanjuju otočić su ptice, neke ugrožene, koje čine gnijezda ili posjećuju otok.[3]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. a b worldwildlife
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. svibnja 2016. Pristupljeno 6. svibnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Mar de Chile