Sveučilište u Sofiji

Izvor: Wikipedija
Sveučilište u Sofiji
Zgrada Rektorata
Osnovano1888.
Vrsta:javno
Rektor:Anastas Gerđikov
Fakulteti:16
Studenti:22 000
Mjesto:Sofija, Bugarska
Mrežne stranice:www.uni-sofia.bg

Sveučilište „Svetog Klementa Ohridskog” u Sofiji (bug. Софийски университет „Св. Климент Охридски”) je najstarije sveučilište u Bugarskoj. Osnovano je 1. listopada 1888. godine u Sofiji[1], deset godina nakon oslobođenja Bugarske. U početku je imao četiri redovna i tri dodatna predavača i četrdesetidevetero studenata. Sveučilište je osnovano kao viši pedagoški tečaj pri Prvoj muškoj gimnaziji, postalo je viša škola 8. prosinaca 1888. i sveučilište 1904. godine. Zgrada sveučilišta izgrađena je između 1924. i 1934. novčanim prilozima braće Evlogija i Hrista Georgijeva, a njihove skulpture danas se nalaze na fasadi. Prvi rektor sveučilišta bio je jezikoslovac Aleksandar Teodorov-Balan. Sastoji se od šesnaest fakulteta i tri posebna odsjeka te broji oko 22 000 studenata.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sveučilište u Sofiji osnovano je 1888. godine, deset godina nakon završetka burnog oslobođenja zemlje. Na početku, institucija je imala samo 4 redovna i 3 izvanredna profesora te ukupno 49 studenata. Institucija je osnovana kao pedagoška škola, kasnije se razvila u visoko učilište, da bi konačno 1904. godine dobila status sveučilišta. Prve studentice, njih 16 odjednom, upisane su na tadašnje visoko učilište 1901. godine, a sljedeće godine službeni blagdan institucije postao je dan sv. Klimenta Ohridskog. Prilikom otvaranja Nacionalnog kazališta u Sofiji 1907. godine, studenti Sveučilišta u Sofiji su izviždali kneza Ferdinanda I od Bugarske, zbog čega je sveučilište bilo zatvoreno šest mjeseci. Kontroverza nije bila razriješena sve do dolaska nove vlade Aleksandra Malinova na vlast 1908. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Манчева, Гергана. 2007. Софийският университет – най-старото висше училище у нас, чества своя патронен празник. Bugarsko nacionalno radio. Pristupljeno 28. rujna 2009.
  2. Факултети и департаменти. Sveučilište u Sofiji. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. veljače 2010. Pristupljeno 7. lipnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveučilište u Sofiji
Nedovršeni članak Sveučilište u Sofiji koji govori o organizacijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.