Svračci

Izvor: Wikipedija
»Svračak« preusmjerava ovamo. Za prezime, pogledajte Svračak (prezime).
Svračci
Južni sivi svračak, Lanius meridionalis
Južni sivi svračak, Lanius meridionalis
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Natporodica: Corvoidea
Porodica: Laniidae
Rafinesque, 1815.
Rodovi

Svračci (lat. Laniidae) su porodica ptica reda Passeriformes. Sastoji se od 33 vrste unutar 4 roda. Latinski naziv porodice a i najvećeg roda Lanius potiče od latinskog naziva za riječ mesar.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Većina svračaka nastanjuje Euroaziju i Afriku, sa samo dvije vrste koje žive u Sjevernoj Americi (svračak rašljar i veliki svračak). Ne nastanjuju Južnu Ameriku i Australiju, iako jedna vrsta dopire i do Nove Gvineje. Postoje velike razlike u rasprostranjenosti kod svračaka: veliki svračak nastanjuje cijelu sjevernu polutku dok je Newtonov svračak ograničen na otok São Tomé.

Nastanjuju otvorena staništa, posebno stepe i savanu. Nekoliko vrsta živi u šumama. Neke se ljeti razmnožavaju na sjeveru i zimi se sele na jug.

Jedina ugrožena vrsta je Newtonov svračak koji je kritično ugrožen.

Opis[uredi | uredi kôd]

Svračci imaju snažan, više ili manje oštar kljun koji nalikuje onom kod ptica grabljivica. To su ptice srednje veličine od 15 do 30 cm duge i 20-100 g teške. Noge i stopala su snažne, a pandže su im oštre. Dosta vrsta ima dug rep, a kod vrste Corvinella melanoleuca može biti dug do 30 cm. Perje je obično crno, bijelo, sivo i smeđe, ali ima vrsta s upadljivim bojama. Mužjaci i ženke su slični ili skoro slični jedni drugima osim kod vrlo malog broja vrsta.

Ishrana svračaka se sastoji uglavnom od kukaca i drugih beskralježnjaka, a neke vrste jedu i malene kralježnjake. Poznati su po svojoj navici nabadanja plijena na trnje ili bodljikavu žicu. Hranu često ostavljaju nepojedenu na trnju i tako stvaraju svoju zimnicu i tu hranu pojedu kada dođe razdoblje u kojem je nema dovoljno. Veće vrste nabadaju kralježnjake i komadaju ih kljunom jer ih ne mogu pridržavati pandžama (za razliku od ptica grabljivica). Zabilježeno je i da svračak rašljar nejestive skakavce nabada na trnje i ostavih ih nabodene nekoliko dana dok nivo otrova u njihovim tijelima ne opadne.

Oglašavaju se ćurlikanjem uz dosta mimikrije i promuklim i neskladnim kliktajima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Svračci su uglavnom monogamni, iako je monogamija zabilježena kod nekih vrsta. Kooperativno razmnožavanje, gdje mlađe ptice pomažu roditeljima u podizanje sljedećeg legla, je zabilježeno kod vrsta rodova Eurocephalus i Corvinella, kao i kod jedne vrste roda Lanius. Mužjaci privlače ženke na svoj teritorij dobro opskrbljenim zimnicama. Tokom udvaranja mužjak izvodi ples i hrani ženku. Par gradi gnijezdo na drvetu ili žbunu. Ženka nese 4-7 jaja s raznim smeđim šarama. Inkubacja traje 12-15 dana, a ptići u gnijezdu ostaju 12-20 dana.

Rodovi i vrste[uredi | uredi kôd]

Rod Lanius

Rod Corvinella

Rod Eurocephalus

Rod Urolestes

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Laniidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Laniidae