Swissair

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Swissair
Swissair logo.png
IATA
SR
ICAO
SWR
Pozivna oznaka
SWISSAIR
Osnovana 26. ožujka 1931.
Ugašena 31. ožujka 2002.
Glavno čvorište Zračna luka Zürich
Ostala čvorišta Zračna luka Ženeva
Zračna luka Basel
Frequent flyer program Qualiflyer
Aerodromski salon Swissair Lounge
Udruženje Qualiflyer
Podružnice SAirGroup
Flota 72 (2002.)
Odredišta
Sjedište Kloten, Švicarska
Uprava
Internetska stranica: www.swissair.com
Swissairov Boeing 747-300 snimljen u svibnju 1985.

Swissair (Swiss Air Transport Company Limited) je bivši nacionalni zračni prijevoznik Švicarske. Osnovan je spajanjem zrakoplovnih tvrtki Balair i Ad Astra Aero 1931. godine. U svojih 71 godina postojanja Swissair je bio jedan od najvećih međunarodnih zrakoplovnih tvrtki a s obzirom na svoju financijsku stabilnost često je označavan kao "Leteća banka". Slovio je kao švicarski nacionalni simbol i ikona.

Godine 1997. Swissair Grupa je preimenovana u SAirGroup koju su sačinjavale četiri podružnice: SAirlines (u koju je pripao Swissair i Crossair), SAirServices, SAirLogistics i SAirRelations.

U kasnim devedesetima i nakon Napada 11. rujna 2001. Swissair naglo gubi na vrijednosti i već u listopadu te godine prizemljuje svoju flotu. Uz pomoć švicarske savezne vlade tvrtka je održavana na životu do 31. ožujka 2002. godine. 1. travnja 2002. na temeljima bivšeg Crossaira, tvrtku nasljeđuje Swiss International Air Lines i preuzima većinu ruta, avione i osoblje bivšeg Swissaira. 2005. godine Swiss International Air Lines preuzima njemačka aviotvrtka Lufthansa.