Tabit ibn Kora

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka je površno ili nedovoljno preveden sa srpskog jezika na hrvatski jezik. Obratite pozornost na zaostatke ekavice, dakavice, prefonetizirane oblike, srpski leksik i sintaksu.
Slobodno pomozite to prevesti i ispraviti vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Tabit ibn Kora abu' l'Hasan ibn Marvan al-Sabi al'Harani (Thābit ibn Qurra al-Ḥarrānī) (arapski ثابت بن قرة); Haran (Mezopotamija, današnja Turska, 826. - Bagdad , 18. veljače 901. je bio arapski matematičar i astronom.

Tabit je na prijedlog Mohameda ibn Muse ibn Šakira došao studirati u Bagdad kod Šakirovog brata Bani Musa. Bio je na čelu grupe prevodilaca koji su porijeklom bili poganski pseudo-Sabejci iz Harana. Maternji mu je bio Sirjački jezik, a govorio je i starogrčki jezik te istakao prijevodima antičkih tekstova na arapski, posebno autora kao što su Apolonije, Arhimed, Euklid i Ptolomej. Tabit je preradio Hunaynov prijevod Euklida i Ptolomejevog Almagesta, a samostalno je preveo Ptolemejevu Geografiju.

Glavni pokrovitelj mu je bio abasidski kalif al-Mu'tadidu (892. - 902.), koji je s vremenom postao i njegov osobni prijatelj te ga pozvao da kao gost živi na njegovom dvoru.

Od njegovih samostalnih djela je malo sačuvano. Objavio je teoriju o trepidaciji i oscilaciji ekvinokcijskih točaka, o kojoj se u srednjem vijeku dosta raspravljalo. Tabit je također objavio svoja zapažanja Sunca.

U matematici je pronašao jednadžbu za prijateljske brojeve (Tebitov broj).

Djelo mu je nastavio sin Sinan, kao i unuci Thabit i Ibrahim ibn Sinan, od kojih će potonji i sam postati veliki učenjak.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]