Table d'hôte

Izvor: Wikipedija
Table d'hote iz New Yorka Lotos klub, 1893

U restoranskoj terminologiji table d'hôte (dosl. "obrok gostoprimca") jelovnik/ izbornik s više slijedova jela međutim unaprijed suženog izbora po fiksno definiranoj cijeni. Takav jelovnik može nositi i naziv prix-fixe ("fiksna cijena"). U manje prestižnim restoranima koriste se često i jednostavnije inačice poput: dnevni menu ili ponuda kuće. U restoranima koji imaju tu opciju pribor za jelo na stolu može biti postavljen unaprijed za sve predviđene slijedove.

Table d'hôte je sadržajno suprotan od à la carte jelovnika u kojem se gostu nudi da samostalno kombinira slijedove i vrste jela iz ponuđene liste uglavnom višeg cjenovnog ranga.

Ranije u Francuskoj, table d'hôte se odnosio na zajedničko blagovanje (ponekad i doručak i ručak) tijekom odmora koji se naziva chambre d' hote (slično današnjoj ponudi "bed and breakfast"). Svaki gost chambre d'hôtea se može pridružiti ovom obroku kojeg priprema gostoprimajuća obitelji. Dakle nije riječ o restoranskom objektu već o kućnoj zajednici u kojoj postoji samo jedna ponuda, a cijena je fiksna i uključena u odmor. Gosti se obično okupljaju oko velikog stola koji omogućava širu konverzaciju koja obično započinje temom o kući i zemlji u kojoj se odvija odmor, itd.

Japanski losos u soli pečen na žaru teishoku.

Cm. također[uredi | uredi kôd]

  • À la carte, obrnuto od table d'hôte
  • Popis francuskih riječi i fraza korištene u engleskom jeziku
  • Prehrana

Izvori[uredi | uredi kôd]