The Blue Marble

Izvor: Wikipedija

The Blue Marble (plava pikula, plava franja) poznata je fotografija Zemlje koju je 7. prosinca 1972. snimila posada svemirske letjelice Apollo 17 s udaljenosti od oko 29 000 kilometara ili oko 18 000 milja.[1] Jedna je od najraširenijih fotografija u povijesti. Predstavlja jednu od rijetkih potpuno osvijetljenih slika Zemlje, s obzirom na to da su astronauti imali Sunce za leđima prigodom slikanja. Astronautima, Zemlja je nalikovala dječjim staklenim pikulama (otuda i ime).

Izvorni naslov: "Pogled Zemlje kao što ju je vidjela posada misije Apollo 17 putujući ka Mjesecu. Ova translunarna fotografija obale obuhvaća područje od Sredozemnog mora pa do južne polarne kape Antarktika. Ovo je prvi put da je trajektorija Apolla omogućila fotografiranje južne polarne kape. Valja uočiti teški pokrov oblaka u južnoj hemisferi. Gotovo cijela obala Afrike je jasno vidljiva. Arabijski poluotok se može viditi na sjevernoistočnom rubu Afrike. Veliki otok koji odudara od obale Afrike jest Madagaskar. Azijsko kopno je na obzoru prema sjeveroistoku."

Vidjeti također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Apollo 17 30th Anniversary: Antarctica Zoom-out. Scientific Visualization Studio. NASA. 21. studenoga 2002. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. prosinca 2013. Pristupljeno 22. travnja 2007.
Nedovršeni članak The Blue Marble koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.