The Chthonic Chronicles

Izvor: Wikipedija
The Chthonic Chronicles
Bal-Sagoth (studijski album)
Žanrsimfonijski black metal
Objavljen10. ožujka 2006.[1]
Snimanje2003. - 2005.
StudioWayland's Forge Studio (South Yorkshire, Ujedinjeno Kraljevstvo), Academy Studio (Dewsbury, Ujedinjeno Kraljevstvo)
Trajanje60:39
IzdavačNuclear Blast
Producent(i)Bal-Sagoth
Recenzije
Kronologija albuma – Bal-Sagoth
Atlantis Ascendant
(2001.)
The Chthonic Chronicles
(2006.)

(—)

The Chthonic Chronicles šesti je studijski album britanskog simfonijskog black metal-sastava Bal-Sagoth. Album je 10. ožujka 2006. u Europi objavila diskografska kuća Nuclear Blast, dok ga je u SAD-u 16. svibnja iste godine objavio Candlelight Records.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Smatra se da je The Chthonic Chronicles posljednji album grupe. Prva se skladba na njezinom prvom albumu zove "Hatheg-Kla", a posljednja skladba na The Chthonic Chroniclesu zove se "Return to Hatheg-Kla", zaokružujući svoju epsku heksalogiju. Iako pjevač Bal-Sagotha Byron Roberts često govori o The Chthonic Chroniclesu kao "završetku heksalogije",[2] to bi se također moglo odnositi na završetak ovog seta priča. Byron je izjavio da ima još mnogo tekstualnog materijala za mogući nastavak Bal-Sagotha.

The Chthonic Chronicles bio je ponovno objavljen u studenom 2011. u ograničenoj digipak inačici, koju je objavila podružnica Nuclear Blasta, Metal Mind Productions. Na reizdanju se pojavila proširena knjižica s tekstovima, dodatne ilustracije i remasterirane skladbe.

Tekstovi[uredi | uredi kôd]

Naziv albuma odnosi se na ključni dio priče u tekstovima pjesama, a same su kronike fikcijsko djelo Byrona Robertsa. Chthonic, riječ koja se jako rijetko pojavljuje, u književnosti su koristili T. S. Eliot, C. F. Keary i M. McCarthy te je grčkog podrijetla, a znači "zemljano", naročito u smislu podzemlja i duhova.

Bal-Sagotha tradicija tekstova koji se bave pretpotopnim područjima kao što su Atlantida, Lemurija i Mu ponovno je prisutna, a nazivi skladbi poput "Shackled to the Trilithon of Kutulu" uvelike su nadahnuti radom H. P. Lovecrafta. Skupina nastavlja prethodne priče (koje su započele na prethodnim albumima) u pjesmama "Invocations Beyond the Outer-World Night", "The Obsidian Crown Unbound" i "Unfettering the Hoary Sentinels of Karnak".

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi: Byron Roberts, glazba: Jonny i Chris Maudling.

Br. Skladba Trajanje
1. „The Sixth Adulation of His Chthonic Majesty”   4:20
2. „Invocations Beyond the Outer-World Night”   5:26
3. „Six Score and Ten Oblations to a Malefic Avatar”   6:08
4. „The Obsidian Crown Unbound”   5:58
5. „The Fallen Kingdoms of the Abyssal Plain”   4:38
6. „Shackled to the Trilithon of Kutulu”   4:02
7. „The Hammer of the Emperor”   6:58
8. „Unfettering the Hoary Sentinels of Karnak”   4:22
9. „To Storm the Cyclopean Gates of Byzantium”   4:57
10. „Arcana Antediluvia”   5:07
11. „Beneath the Crimson Vaults of Cydonia”   5:15
12. „Return to Hatheg-Kla”   3:28
60:39

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Alex Henderson, glazbeni kritičar sa stranice AllMusic, dodijelio je albumu četiri od pet zvjezdica te je izjavio: "Od ema preko post-grungea do screama introspekcija je bila glavni sastojak većine alternativnog rocka 1990-ih i 2000-ih nakon Neverminda. Ali jedno područje rocka poslije 1980-ih u kojem introspekcija nije prevagnula jest black metal. Black metal sastavi, sa svojim corpse paintom, teatralnošću shock rocka i odama okultnome ili poganstvu često nude velike doze fantastike i eskapizma ljudima u mosh pitu, a fantastički eskapizam upravo je ono što ćete naći na Bal-Sagothovom The Chthonic Chroniclesu. Ovo razrađeno, vrlo konceptualno djelo ne sadrži ni kap eskapizma; spajajući black metal s elementima power metala i progresivnog rocka, The Chthonic Chronicles prikazuje ambicioznu prirodu simfonijskog black metala. Dok su ostali simfonijski black metal CD-ovi opsjednuti okultnim i sotonističkim temama, The Chthonic Chronicles više se bavi znanstvenom fantastikom. Ako black metal (poput death metala) često funkcionira kao ekvivalent metal glazbe horor filmu, ovaj album ima više toga zajedničkog s Buckom Rogersom i Ratovima zvijezda. Neki puristi black metala smatraju da je rad Bal-Sagotha previše progresivan za svoje dobro, ali opet, album poput The Chthonic Chroniclesa ne snima se misleći na puriste black metala. Snažan, a opet melodičan, složen i zapetljan, ovaj CD nije za one koji vjeruju da samo najgrublji, najekstremniji black metal sastavi zaslužuju poštovanje. Ali netko tko je dovoljno širokih vidika da uživa u Dream Theateru, Queensrÿcheu i Rushu kao i Cradle of Filthu i Dark Funeralu vidjet će da je The Chthonic Chronicles odličan dodatak Bal-Sagothovom katalogu."[3]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Bal-Sagoth
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]