The Pirate Bay

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
The Pirate Bay
The Pirate Bay logo.svg
URL https://thepiratebay.org/
Vrsta BitTorrent tracker
Vlasnik Gottfrid Svartholm
Fredrik Neij
Peter Sunde
Kreirao Piratbyrån
Objavljeno studeni 2003.
Status Dostupno

The Pirate Bay je trenutno najveći svjetski BitTorrent tracker. Osnovan je od strane švedske organizacije Piratbyrån u studenom 2003. godine, ali već u listopadu 2004. godine nastupaju kao odvojena organizacija. Trenutno ga vode Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij i Peter Sunde. Kako su u mnogim zemljama BitTorrent trackeri na kojima se može pronaći za slobodno skidanje glazba i računalni programi koji su zaštićeni autorskim pravima ilegalni, u Švedskoj se takvi BitTorrent trackeri ne smatraju ilegalnim. Upravo iz tog razloga The Pirate Bay je često na udarima organizacija za zaštitu autorskih prava.

Osnivači The Pirate Baya 31. siječnja 2008. optuženi su za "asistiranje [drugim osobama] u povredi autorskih prava".[1]. Punomoćna presuda protiv osnivača donesena je 1. veljače 2012., pri čemu su osuđeni na kazne od 4 do 10 mjeseci zatvora. Odmah nakon presude, zbog straha da bi vlasti SAD-a mogle ugasiti thepiratebay.org domenu, počela je migracija stranice na domenu thepiratebay.se.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

WWW.png Nedovršeni članak The Pirate Bay koji govori o internetu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.