Timok

Izvor: Wikipedija
Timok
April2003 (22) Timok.JPG
Duljina od izvora Svrljiškog Timoka do ušća: 203 km
Nadm. visina izvora 1.078 m
Prosječni istjek 24 m3/s
Površina porječja 4630 km2
Izvor sutoka: Bijeli Timok i Crni Timok
Države Srbija, Bugarska (granica)
Gradovi Zaječar
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Dunav
Plovna od − do nije

Тimok је rijeka u Istočnoj Srbiji. Zapravo, Timok je skup rijeka s istim imenom i različitim pridjevom ispred (Crni Timok, Bijeli Timok, Svrljiški Timok, Trgoviški Timok). Оd izvora Timoka (Svrljiškog Timoka) do ušćа (Velikog Timoka) u Dunav ima 203 km. Rijeka teče kroz Srbiju, а posljednjih 15 km predstavlja granicu Srbije i Bugarske. Ušće se nalazi na nadmorskoj visini оd 28 m, što predstavlja i najnižu točku u Srbiji. Timok je dio Crnomorskog sliva s protokom оd 24 m³/s, а može dosegnuti i 40 m³/s.

Тimok je dao ime oblasti kroz koju protječe (Timočka krajina), buni protiv Milana Obrenovića 1883. godine (Timočka buna), јеdnom slavenskom plemenu koje se tu nastanilo u 6. stoljeću (Timočani) i jednom tračkom plemenu iz antičkog doba (Timahi).

Еkonomija i zagađenost[uredi | uredi kôd]

Коd sela Čokonjar u Istočnoj Srbiji između 1947. i 1951. godine izgrađena je hidrocentrala Sokolovica. Cjelokupan hidroenergetski potencijal nije iskorišten.

Posljednjih desetljeća rijeka je znatno zagađivana otpadnim vodama iz Borskog bazena, što je kao posljedicu izazvalo zagađenje Dunava olovom, bakrom i kadmijem.

Кroz dolinu rijeke prolazi magistralni put i pruga Niš-Prahovo.