Samotni tinamu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Tinamus solitarius)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Samotni tinamu
Tinamus solitarius.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Podrazred: Neornithes
Infrarazred: Paleognathae
Red: Tinamiformes
Porodica: Tinamidae
Potporodica: Tinaminae
Rod: Tinamus
Vrsta: T. solitarius
Dvojno ime
Tinamus solitarius
(Vieillot, 1819.)
Sinonimi
Cryptura solitaria (Vieillot)

Tinamus solitarius pernambucensis (Berla, 1946.)

Samotni tinamu (lat. Tinamus solitarius) je vrsta ptice iz roda Tinamus iz reda tinamuovki.

Stanište i način života[uredi | uredi kôd]

Udomaćio se u Atlantičkoj šumi u istočnom Brazilu. Preferira vlažne, tropske i subtropske šume. Izbjegava grmovita područja, kao i ona s raznolikim pašnjacima. Živi na 0-1200 metara nadmorske visine. Svaka jedinka zauzima oko 30 hektara primarne šume.

Hranu traži noću. Ishrana mu se sastoji uglavnom od biljnih dijelova, ali nekad voli pojesti i kojeg sitnog beskralježnjaka. Povremeno jede i žabe. Životni vijek u divljini nije poznat, ali zna se da u zatočeništvu doživi 12-15 godina.

Opis[uredi | uredi kôd]

Odrasla ptica može doseći veličinu 42.5-48 centimetara. Mužjak je težak 1500 grama, a ženka 1900 grama. Perje je crne boje. Prsa su sive boje. Trbuh je svjetlo-smeđe boje, a leđa i krila su žuta s tamnim prugama. Tek rođeni ptići imaju bijele točkice po cijelom tijelu, posebno po krilima. Kasnije postaju cimetaste boje, pa kad potpuno sazriju, dobivaju perje odrasle ptice.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Jaja samotnog tinamua

Samotni tinamu je poligamna ptica. Odabir i izgradnju gnijezda vrši mužjak. Gnijezdo je napravljeno od biljnih tijelova, ili se nalazi u šupljinama. Za tri do četiri dana, ženka u gnijezdo postavlja 6-14 zelenkasto-tirkiznih jaja.

Nakon što postavi jaja, ženka odlazi tražiti drugog mužjaka za parenje. Mužjak inkubira jaja 19 dana. Dva dana nakon izlijeganja, ptićima počinje rasti letno perje. Potpuno opernate za 25-28 dana, a nakon tri mjeseca, potpuno odrastaju.