Tip 99 samohodni top

Izvor: Wikipedija
Tip 99 155 mm samohodni top
Namjena Samohodni top
Zemlja porijekla Japan
Povijest proizvodnje
Proizvođač Mitsubishi Heavy Industries
Japan Steel Works
Borbena povijest
Uveden u uporabu 1999.
Status u uporabi
Svojstva
Dužina 11,3 m[1]
Širina 3,2 m
Visina 4,3 m
Masa 40 tona
Posada 4
Oklop i naoružanje
Osnovno naoružanje 155 mm dalekometni top
Sekundarno naoružanje 1x 12.7 mm strojnica
Pokretljivost
Pogon vodom hlađeni 6-cilindrični Dieselov motor

600 KS ( kW)

Brzina 50 km/h
Snaga/težina KS/tona
Doseg km

Tip 99 155 mm samohodni top je japanski samohodni top kojim se služi vojska Japana. Nastao je kao zamjena za stariji Tip 75 samohodni top. U službi je samo japanske vojske i nije ponuđen na međunarodnom tržištu zbog japanskih zakona o zabrani izvoza vojne tehnologije i opreme.[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Tip 99 samohodni top je naoružan sa 155 mm dalekometnim topom, za koji se vjeruje da ima duljinu cijevi 39 kalibra. Maksimalan domet za standardne visokoeksplozivne granate je 30 km, a s raketama s dodatnim pogonom 38 km. Maksimalna brzina paljbe mu je oko 6 granata u minuti.

Sekundarno naoružanje čini 12,7 mm strojnica koja je postavljena na krov kupole, zaštićena štitom (smanjuje se mogućnost pogibije vojnika koji se koristi njome). Za dodatnu municiju brine se i posebna verzija Tip 99 vozila namijenjenog opskrbom dovoljnih količina municije.

Oklopna zaštita Tip 99 samohodnog topa nije u potpunosti poznata, ali zasigurno osigurava zaštitu od lakog pješačkog naoružanja i krhotina granta manjeg kalibra. Zbog svoje velike težine (40 tona) moguće da može izdržati izravan pogodak grante ispaljene iz 105 mm topa.

Samohodni top je pogonjen Dieselovim motorom, koji razvija 600 KS.

Izvori[uredi | uredi kôd]