Tiskarski stroj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tiskarski stroj iz 1811. godine

Tiskarski stroj je naprava, koja se koristi za tiskanje.

Njegovim otkrićem, došlo je do velikog napretka u društvu, zamijenio je dotadašnje pisanje knjiga rukom. Smatra se, da su Kinezi prvi izumili pokretna slova od kojih su pisali riječi. Ovo otkriće se pripisuje Pi Šengu u razdoblju oko 1000.-tih godina poslije Krista. Odavde se princip tiskanja proširio u Koreju i Japan.

Johannes Gutenberg smatra se prvim izumiteljem tiskarskog stroja, koji je u Europi donio svojevrsnu revoluciju. Gutenberg je 1440. godine došao na ideju, da izlijeva pojedinačna slova iz metala i da od slova sastavlja redove i stranice. Konstruirao je i drvenu prešu pomoću koje se dobijao otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira. Tako je 1455. godine objavio prvu tiskanu Bibliju.

Ova tehnologija značajna je za širenje pismenosti, kulture, duhovnosti i raznih ideja. Razvilo se tiskanje raznih knjiga, što je dovelo do napretka znanosti i umjetnosti. Došlo je do povećanog broja pisaca, koji su svoje radove mogli objavljivati na ovaj način i učiniti ih dostupnim širokoj publici.

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Buringh, Eltjo; van Zanden, Jan Luiten: "Charting the “Rise of the West”: Manuscripts and Printed Books in Europe, A Long-Term Perspective from the Sixth through Eighteenth Centuries", The Journal of Economic History, Vol. 69, No. 2 (2009), pp. 409–445 (417, table 2)
  2. 2,0 2,1 2,2 Incunabula Short Title Catalogue, consulté le 2 mars 2011