Tjumenj

Izvor: Wikipedija

Tjumenj (ruski: Тюме́нь) je grad u Rusiji. Upravno je središte Tjumenjske oblasti unutar Uralskog saveznog okruga.

Nalazi se na obalama rijeke Ture, koja se nizvodno ulijeva u rijeku Tobol. 2144 km je istočno od Moskve, na 57°10′N, 65°30′E.

Broj stanovnika: 510.700 (popis 2002.).

Klima[uredi | uredi kôd]

U Tjumenju vlada kontinentalna klima. Svojstvene su nagle temperaturne promjene. Srednja siječanjska temperatura je -17°C (zabilježeni minimum je bio -49°C). Srednja srpanjska temperatura je +18°C, a maksimalna temperatura ljeti je +38°C.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tjumenj je bio prvi ruski grad u Sibiru. Osnovan je 1586. na mjestu tatarskog grada Chimgi-Ture (nom. = Chimgi-Tura). Osnovali su ga Kozaci kao tvrđavu za zaštitu od stepskih nomada. Godine 1782. Tjumenj je stekao gradska prava.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Najvažnije gospodarske grane su brodogradnja, strojogradnja, kemijska industrija, a od prehrambene industrije se ističe proizvodnja mesnih prerađevina. Važno je središte naftne i plinske industrije u Rusiji.

Prometni položaj[uredi | uredi kôd]

Tjumenj leži na glavnoj trasi Transsibirske pruge. Grad ima svoju riječnu luku i međunarodnu zračnu luku. Sjedište je zrakoplovne tvrtke koja je značajan prijevoznik u ovome dijelu sibirskih prostranstava.

Poznati Tjumenjani i Tjumenjke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tjumenj