Tomislav Zubčić

Izvor: Wikipedija
Tomislav Zubčić

Tomislav Zubčić 2022.

Država Hrvatska
Rođenje 17. siječnja 1990.
Zadar, Hrvatska
Visina 2,12 m
Karijera 2007. - trenutno
Klub
Liga Njemačka košarkaška Bundesliga

FIBA Liga prvaka

Klub Telekom Baskets Bonn
Broj 6
Položaj Krilni centar
Trener
Reprezentacija
Nagrade i dostignuća
Izabran u U-19 reprezentaciju Svijeta na NIKE Hoops Summitu 2009.
Europska prvenstva
bronca Grčka 2008. Hrvatska
Svjetska prvenstva
bronca Novi Zeland 2009. Hrvatska

Tomislav Zubčić (Zadar, 17. siječnja 1990.) hrvatski je profesionalni košarkaš. Visok 2,12 m može igrat na poziciji krilnog centra i centra, a trenutačno igra prvu njemačku košarkašku ligu za klub Telekom Baskets Bonn.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Dugo je bio član druge momčadi Cibone, a 2007. je pozvan u prvu momčad. Svoju prvu sezonu je uglavnom bio na klupi, a početkom sljedeće sezone debitirao je u NLB ligi. Dana 16. studenoga 2008. debitirao je protiv momčadi Vojvodine u pobjedi od 99-75. Odigrao je 13 minuta, što mu je bilo dovoljno za 9 poena (3/6 za dva, 1/1 za tricu) uz 3 "ukradene" lopte i 3 skoka. Prije početka sezone 2009./10. Velimir Perasović izjavio je da će biti malo prilika za domaće igrače, ali nakon odličnih igara na Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu od Zubčića se očekuje potpuna afirmacija u dresu Cibone. U 1. kolo NLB lige 2009./10. solidno je odigrao te s 13 poena (trice 4/5) protiv Širokog bio drugi strijelac svoje momčadi. Godine 2012. izabran je kao 26 pick druge runde NBA drafta, a izabrala ga je momčad Toronto Raptors[1]

Nakon provedenih 6 godina u KK Cibona Tomislav odlazi na pola sezone u Litvu u BC Lietuvos Rytas. U Litvi je ostao zapisan kao drugi najbolji novak zabivši 31 poen u svojoj prvoj utakmici za Rytas.

Nakon samo pola sezone provedene u Litvi vraća se u Hrvatsku u košarkaški klub Cedevita. U Cedeviti je proveo dvije sezone a na polovici treće sezone raskinut je ugovor od strane kluba. U priopćenju iz kluba je rečeno da svojom igrom i ponašanjem nije zadovoljio klupske standarde. Nakon toga Zubčić se posvetio radu na svojoj igri i unaprjeđenju iste. Odlazi preko bare u NBA D razvojnu ligu gdje nastupa za drugu momčad NBA kluba Oklahoma City Tunder, u klub Oklahoma City Blue.

Nakon sezone provedene u NBA-D ligi vraća se u Europu točnije u Rusiju u Avtodor Saratov gdje ostaje dva mjeseca te nakon toga ostaje u Rusiji u klubu Nizhny Novgorod s kojim igra VTB United ligu te EuroCup do kraja sezone 2016-2017.

Sezonu 2017-2018 započinje u Turskom prvoligašu B.K.Trabzonspor. Nakon odigrane samo 4 utakmice dolazi do raskida ugovora od strane kluba. Trabzonspor nije javno obznanio razloge raskida ugovora, ali ostaje zanimljivo pitanje zašto su ga potpisali, a zatim mu nisu dali priliku da pokaže svoju igru. Zubčić je u pripremnim utakmicama pred sezonu igrao manje od 10 minuta po utakmici. Tomislav za svog boravka u Turskoj na terenu nije proveo više od 5 minuta bez izlaska iz igre.

Nakon nešto više od mjesec dana bez kluba Zubčić je potpisao u Njemačku u Telekom Baskets Bonn, s kojim igra 1. njemačku košarkašku ligu i FIBA ligu prvaka. U prvih 9 utakmica u nacionalnoj ligi u prosjeku bilježi 15,2 poena, 5,2 skoka te ima efikasnost 17,2. Trenutačno je najbolji strijelac lige s pozicije krilnog centra.

Nike Hoop Summit 2009.[uredi | uredi kôd]

Nakon što je izabran u U-19 reprezentaciju Svijeta na Nike Hoops Summitu 2009., Zubčić je s 19 poena, uz Srbina Milana Mačvana (23 poena, 14 skokova) i Litavca Donatasa Motiejunasa (21 poen) predvodio svoju reprezentaciju do tek 3 pobjede nad američkom juniorskom reprezentacijom.[2]

Hrvatska košarkaška reprezentacija[uredi | uredi kôd]

Bio je član hrvatske juniorske reprezentacije s kojom je osvojio broncu na Europskom U-18 prvenstvu 2008. U sljedećem ciklusu s hrvatskom juniorskom reprezentacijom, Zubčić je također osvojio brončanu medalju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nova Cibona lako protiv Širokog
  2. Zubčić vodio Svijet do pobjede nad SAD-om. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. travnja 2009. Pristupljeno 12. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tomislav Zubčić