Tomo Basiljević (teolog)

Izvor: Wikipedija

Tomo Basiljević (Bassegli) (Dubrovnik, 1438.1512.), hrvatski teolog, humanist i diplomat iz reda dominikanaca. Rodom iz Dubrovnika, iz hrvatske plemićke obitelji Basiljevića.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je 1438. godine. Škole je završio u Dubrovniku i u Padovi, na generalnom studiju dominikanskoga reda u Padovi. Nakon doktoriranja predavao je u Padovi nekoliko godina.

Kralj Matija Korvin pozvao ga je predavati tamošnjem provincijalnom studiju dominikanske provincije Ugarske u Budim. Basiljević se odazvao i predavao je teologiju i filozofiju 5 godina. Nakon pola desetljeća vratio se u rodni grad gdje je boravio u dominikanskom samostanu kojem je bio čelna osoba u nekoliko navrata. 1487. je godine postao prvi generalni vikar posebne Dubrovačke kongregacije.

Uključio se je u gospodarsku diplomaciju. 1487. se je godine angažirao za dubrovačke pomorce i trgovce kod Mletaka. Nastojao je izboriti da se ukine zabrana plovidbe i trgovine za dubrovačke trgovce koja je dotad bila važeća u krajevima pod mletačkom vlašću.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Hrvatski leksikon A-K, Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb, 1996., str. 71
  • Tomo Basiljević, Hrvatska enciklopedija, LZMK