Otočani Torresova prolaza

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Torres Strait otočani)
Otoci

Otočani Torresova prolaza, maleni bezimeni narod, blizu 50,000 pripadnika,[1] naseljen na otocima u Torresovu prolazu između Papue Nove Gvineje i australskog poluotoka Cape York, te na susjednom dijelu australskog kopna, na poluotoku Cape York i u nekim gradovima istočne obale Australije, Queensland. Oko 6.000 živi ih u samom području Torresova prolaza, dok ostalih približno 42.000 živi izvan samoga tog područja, uglavnom u sjevernom dijelu Queenslanda, posebno u gradovima Townsville i Cairns.[2] Taj narod razlikuje se od Aboridžina.

Kako nemaju za sebe poseban naziv prihvatili su australski naziv Torres Strait Islanders. Otočje se sastoji od preko stotinu otoka, koraljnih otočića i grebena imenovanih po španjolskom pomorcu Luisu Váezu de Torresu koji je tim područjem plovio 1606. godine. Kultura im je melanezijska i pod jakim utjecajem papuanske. Unutar otočne zajednice razlikuje se lovačko/sakupljačka kultura na zapadu otočja i ona okrenuta moru i trgovini u središnjem i istočnom dijelu.[3]

Jezik otočana ima dvije inačice, ili su to dva tradicionalna jezika koji se zovu kalaw lagaw ya na zapadu ,središnjim i sjevernim predjelima, i meriam mir koji se govori na istoku. Treći, najnoviji jezik nastao je kreolizacijom i naziva se kreolskim Torresova prolaza (yumiplatok), na temelju engleskog[4] i dva spomenuta tradicionalna jezika.

Otočani imaju i svoju vlastitu zastavu koju je dizajnirao Bernard Namok, a simbolizira jedinstvo svih Otočana Torresova prolaza. Poznatiji pripadnik bio je Eddie Koiki Mabo koji je preminuo 1992., a proslavio se po borbi za domorodačka prava nad zemljom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Outcomes for Torres Strait Islander people (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 7. travnja 2012. Pristupljeno 25. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. The Torres Strait Islands
  3. Aboriginal Studies. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2009. Pristupljeno 25. travnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Torres Strait Creole