Tove Jansson

Izvor: Wikipedija
Tove Jansson
Puno ime Tove Marika Jansson
Rođenje Helsinki, 9. kolovoza 1914.
Smrt Helsinki, 27. lipnja 2001.
Zanimanje spisateljica, slikarica, ilustratorica i crtačica stripova
Nacionalnost Finjanka
Potpis
Portal o životopisima

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9. kolovoza 1914.Helsinki, 27. lipnja 2001.) je bila finska spisateljica, slikarica, ilustratorica i crtačica stripova. Najpoznatija je po serijalu knjiga za djecu Mumini. Pisala je na švedskom jeziku.

Podrijetlom je iz umjetničke obitelji, Jansson je studirala slikarstvo u Helsinkiju, Stockholmu i Parizu od 1930. do 1938. Prvu samostalnu izložbu imala je 1943. Paralelno sa slikarskom karijerom, pisala je pripovijetke, novinarske članke i dizajnirala korice knjiga. Godine 1945. objavila je knjigu za djecu „Mali trolovi i velika poplava”, prvi dio serijala Mumini. Ovaj serijal o dobroćudnim trolovima i njihovim prijateljima sastoji se od osam romana, zbirke pripovedaka, pet slikovnica i mnogobrojnih stripova. Knjige su dostigle svjetsku popularnost i načinile su Jansson jednom od najpoznatijih dečjih pisaca 20. stoljeća. Za svoje stvaralaštvo nagrađena je 1966. godine najuglednijom nagradom za dječju književnost, nagradom Hans Christian Andersen.

Jansson je pisala i književnost za odrasle čitaoce. Između ostalog, napisala je šest romana među kojima se izdvajaju autobiografska zbirka novela „Kiparova kći” (1968.) i roman „Knjiga o ljetu” (1972.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tove Jansson 1923. godine.

Tove Marika Jansson rođena je 9. kolovoza 1914. u Helsinkiju, Velikoj kneževini Finska, tada dijelu Ruskog Carstva. Rođena je u obitelji umetnika koji su pripadali finskoj manjini čiji je materinski jezik bio švedski. Njen otac Viktor bio je kipar, a majka Signe Hamarsten Janson ilustratoica i dizajnerica. Imala je dva brata, koji su, takođre, postali umetnici; Per Olov Janson je postao fotograf, a Lars Janson autor i crtač stripova. Odrasla je u stvaralačkom i boemskom okruženju. Obitelj je zimu provodila u Helsinkiju, a ljeta u iznajmljenoj brvnari na morskom otoku u blizini Porvooa, pedeset kilometara istočno od Helsinkija.[1]

Još u ranoj mladosti odlučila se za slikarstvo. Studirala je na Konstfacku u Stockholmu od 1930. do 1933., s potom grafičku školu na Finskoj akademiji lijepih umjetnosti od 1933. do 1937., a potom École des Beaux-Arts u Parizu 1938. godine. Sudjelovala je u nekoliko grupnih izložbi tijekom 1930-ih i ranih 1940-ih, a svoju prvu samostalnu izložbu imala je 1943. Oslikala je nekoliko murala. Izlagala je širom svijeta, ali usprkos tomu što je sebe smatrala prvenstveno slikaricom, njeno slikarsko stvaralaštvo ostalo je u sjeni njenih knjiga.

Tijekom 1930-ih putovala je po Europi. U tom periodu pisala je pripovijetke, novinarske članke i reportaže, a često ih je i sama ilustrirala. Zarađivala je i od pravljenja reklama i razglednica. Poznata je i po ilustracijama u časopisu „Garm”, liberalnom (i tijekom Drugog svjetskog rata, antifašističkom) magazinu, koji je osnovala njena majka. Ilustrirala je nekoliko knjiga drugih autora, a danas se posebno ističu njene ilustracije za „Alisu u zemlji čudesa” i „Hobita”. Umrla je 27. lipnja 2001. u Helsinkiju od raka te je pokopana zajedno sa svojim roditeljima i bratom Larsom.[2]

Odabrana djela[uredi | uredi kôd]

  • „Mali trolovi i velika poplava” (Småtrollen och den stora översvämningen, 1945.)
  • „Lov na komet” (Kometen kommer, 1946., prepravljeno izdanje 1968.)
  • „Čarobnjakov šešir” (Trollkarlens hatt, 1948.)
  • „Podvizi Tate Mumi” (Muminpappans bravader, 1950., prepravljeni u „Memoari Tate Mumi” 1968.)
  • „Trolovska zima” (Trollvinter, 1957.)
  • „Kiparova kći” (Bildhuggarens dotter, 1960.)
  • „Knjiga o ljetu” (Sommarboken, 1972.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Liukkonen, Petri. Tove Jansson. Books and Writers (kirjasto.sci.fi). Kuusankoski Public Library. Finland. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. rujna 2008.
  2. Famous Deaths for Year 2001 (Part 2). HistoryOrb.com. Pristupljeno 21. srpnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tove Jansson