Tove Jansson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tove Jansson
Tove-Jansson-1967.jpg
Tove Jansson 1967. godine
Puno ime Tove Marika Jansson
Rođenje Helsinki, 9. kolovoza 1914.
Smrt Helsinki, 27. lipnja 2001.
Zanimanje spisateljica, slikarica, ilustratorica i crtačica stripova
Nacionalnost Finjanka
Potpis Tove Jansson signature.svg
Portal o životopisima

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9. kolovoza 1914.Helsinki, 27. lipnja 2001.) je bila finska spisateljica, slikarica, ilustratorica i crtačica stripova. Najpoznatija je po serijalu knjiga za djecu Mumini. Pisala je na švedskom jeziku.

Podrijetlom je iz umjetničke obitelji, Jansson je studirala slikarstvo u Helsinkiju, Stockholmu i Parizu od 1930. do 1938. Prvu samostalnu izložbu imala je 1943. Paralelno sa slikarskom karijerom, pisala je pripovjetke, novinarske članke i dizajnirala korice knjiga. Godine 1945. objavila je knjigu za djecu „Mali trolovi i velika poplava”, prvi dio serijala Mumini. Ovaj serijal o dobroćudnim trolovima i njihovim prijateljima sastoji se od osam romana, zbirke pripovedaka, pet slikovnica i mnogobrojnih stripova. Knjige su dostigle svjetsku popularnost i načinile su Jansson jednom od najpoznatijih dečjih pisaca 20. stoljeća. Za svoje stvaralaštvo nagrađena je 1966. godine najuglednijom nagradom za dječju književnost, nagradom Hans Christian Andersen.

Jansson je pisala i književnost za odrasle čitaoce. Između ostalog, napisala je šest romana među kojima se izdvajaju autobiografska zbirka novela „Kiparova kći” (1968.) i roman „Knjiga o ljetu” (1972.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tove Jansson 1923. godine.

Tove Marika Jansson rođena je 9. kolovoza 1914. u Helsinkiju, Velikoj kneževini Finska, tada dijelu Ruskog Carstva. Rođena je u obitelji umetnika koji su pripadali finskoj manjini čiji je materinski jezik bio švedski. Njen otac Viktor bio je kipar, a majka Signe Hamarsten Janson ilustratoica i dizajnerica. Imala je dva brata, koji su, takođre, postali umetnici; Per Olov Janson je postao fotograf, a Lars Janson autor i crtač stripova. Odrasla je u stvaralačkom i boemskom okruženju. Obitelj je zimu provodila u Helsinkiju, a ljeta u iznajmljenoj brvnari na morskom otoku u blizini Porvooa, pedeset kilometara istočno od Helsinkija.[1]

Još u ranoj mladosti odlučila se za slikarstvo. Studirala je na Konstfacku u Stockholmu od 1930. do 1933., s potom grafičku školu na Finskoj akademiji lijepih umjetnosti od 1933. do 1937., a potom École des Beaux-Arts u Parizu 1938. godine. Sudjelovala je u nekoliko grupnih izložbi tijekom 1930-ih i ranih 1940-ih, a svoju prvu samostalnu izložbu imala je 1943. Oslikala je nekoliko murala. Izlagala je širom svijeta, ali usprkos tomu što je sebe smatrala prvenstveno slikaricom, njeno slikarsko stvaralaštvo ostalo je u sjeni njenih knjiga.

Tijekom 1930-ih putovala je po Europi. U tom periodu pisala je pripovjetke, novinarske članke i reportaže, a često ih je i sama ilustrirala. Zarađivala je i od pravljenja reklama i razglednica. Poznata je i po ilustracijama u časopisu „Garm”, liberalnom (i tijekom Drugog svjetskog rata, antifašističkom) magazinu, koji je osnovala njena majka. Ilustrirala je nekoliko knjiga drugih autora, a danas se posebno ističu njene ilustracije za „Alisu u zemlji čudesa” i „Hobita”. Umrla je 27. lipnja 2001. u Helsinkiju od raka te je pokopana zajedno sa svojim roditeljima i bratom Larsom.[2]

Odabrana djela[uredi | uredi kôd]

  • „Mali trolovi i velika poplava” (Småtrollen och den stora översvämningen, 1945.)
  • „Lov na komet” (Kometen kommer, 1946., prepravljeno izdanje 1968.)
  • „Čarobnjakov šešir” (Trollkarlens hatt, 1948.)
  • „Podvizi Tate Mumi” (Muminpappans bravader, 1950., prepravljeni u „Memoari Tate Mumi” 1968.)
  • „Trolovska zima” (Trollvinter, 1957.)
  • „Kiparova kći” (Bildhuggarens dotter, 1960.)
  • „Knjiga o ljetu” (Sommarboken, 1972.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Liukkonen, Petri. Tove Jansson. Books and Writers (kirjasto.sci.fi). Kuusankoski Public Library. Finland. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. rujna 2008. Nije dozvoljena upotreba ukošenih ili podebljanih slova u parametru: |website= (pomoć)
  2. Famous Deaths for Year 2001 (Part 2). HistoryOrb.com. Pristupljeno 21. srpnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tove Jansson