Koordinate: 6°24′04″N 1°37′33″W / 6.40111°N 1.62583°W / 6.40111; -1.62583

Tradicijske građevine naroda Ašanti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tradicijske građevine naroda Ašanti
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Tradicijske građevine naroda Ašanti
Flag of Ghana.svg Gana


Ašanti građevine na karti Gana
Ašanti građevine
Ašanti građevine
Lokacija Ašanti građevina u Gani
Godina uvrštenja: 1980. (35. zasjedanje)[1]
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: v
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/35 UNESCO

Tradicijske građevine naroda Ašanti se nalaze sjeverno i sjeveroistočno od grada Kumasija, u pokrajini Ašanti u središtu Gane. To su posljednji materijalni ostaci nekada snažnog naroda Ašanti koje je dostiglo svoj vrhunac u 18. stoljeću kada su vladali velikim područjem današnje Gane.

Ašanti Carstvo i Britanska Zlatna Obala 1896. god.

Mnoge kuće su uništene tijekom rata Ašantija protiv Britanaca od 1806. – 1901. godine. U to vrijeme (1895.) je britanski general Robert Baden Powell zapalio i najznamenitiju Ašanti građevinu, kraljevski mauzolej Barem. Danas je preživio samo mali broj tradicijskih građevina, kuća ili svetišta (tzv. "fetiš-kuće"), koja su starija od 100 godina.

One imaju zidove povezane sustavom drvenih greda i daskama od bambusa ispod drvenog krova (od biljaka Hippocrates africana i Hippocrates rowlandii koje su jako otporne na termite) sa slamnatim pokrovom. Podovi su im od nabijene gline, a vanjski zidovi i trijemovi su obično premazani slojem zemlje i raskošno ukrašeni šarenim apstraktnim, cvjetnim, životinjskim i antropomorfnim bareljefima. Kako su uglavnom građene od zemlje, drva i slame, jako su osjetljive na djelovanje vremena i vremenskih neprilika.

Trinaest tradicijskih građevina naroda Ašanti (u mjestima: Abetifi, Abirim, Akoboanbong, Asawase, Asenemaso, Bogyease, Darkwa, Jachie, Kentenkrono, Patakro i Obomeng) je upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi 1980. godine.

Izvori i vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]