Traian Mosoiu

Izvor: Wikipedija
Traian Mosoiu
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. srpnja 1868.
Mjesto rođenja Tohanu Nou, Rumunjska
Datum smrti 15. kolovoza 1932.
Mjesto smrti Bukurešt, Rumunjska
Nacionalnost Rumunj
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1889.1919.
Čin General divizije
Ratovi Drugi balkanski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka za Transilvaniju
Vojska Rumunjska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 23. divizija
12. divizija
7. divizija

Traian Mosoiu (Tohanul Nou, 2. srpnja 1868.Bukurešt, 15. kolovoza 1932.) je bio rumunjski general i političar. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 23., 12 i 7. divizijom, dok je nakon rata obašao dužnosti ministra rata, komunikacija, te industrije i trgovine.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Traian Mosoiu rođen je 2. srpnja 1868. u Tohanul Nouu. Osnovnu školu pohađa u svom rodnom mjestu, nakon čega upisuje prestižnu školu Andrei Saguna u Brasovu. Potom pohađa vojnu školu u Budimpešti, te Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu s obzirom na to da se tada Transilvanija nalazila pod austrougarskom vlašću. Po završetku akademije, od lipnja 1889. s činom poručnika služi u 85. pješačkoj pukovniji austrougarske vojske smještene u Hermannstadtu. U srpnju 1891. napušta austrougarsku vojsku, te prelazi u Rumunjsku gdje 1894. dostiže čin poručnika, a 1900. čin satnika. Od 1901. zapovijeda satnijom u 9. pješačkoj pukovniji, nakon čega zapovijeda satnijom u 9. streljačkoj bojnoj smještenoj u Ploiestiju. Potom zapovijeda bojnom u 30. pješačkoj pukovniji, da bi nakon toga zapovijedao 6. pukovnijom smještenom u Bukureštu. Godine 1906. unaprijeđen je u čin bojnika, da bi idućih godina zapovijedao 6. pukovnijom, 7. streljačkom bojnom, te 2. pješačkom pukovnijom. U Drugom balkanskom ratu zapovijeda 30. pukovnijom, te je nakon završetka istog promaknut u čin potpukovnika. Godine 1916. dostiže čin pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Ulazak Rumunjske u rat na strani Antante Mosoiu dočekuje na mjestu zapovjednika 3. pješake brigade. Ubrzo dobiva zapovjedništvo dan Grupom Lortu s kojom sudjeluje u borbama u dolini Olta i kod Sibiua. U listopadu 1916. imenovan je zapovjednikom 23. divizije te je ubrzo nakon toga promaknut u čin brigadnog generala. Na navedenoj dužnosti nalazi se do siječnja 1917. kada postaje zapovjednikom 12. divizije s kojom uspješno sudjeluje u defenzivnim borbama u Moldaviji. U lipnju 1918. imenovan je zapovjednikom 7. divizije kojom zapovijeda do prosinca 1918. godine.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka Prvog svjetskog rata Mosoiu sudjeluje u oslobađanju Translivanije. Obnaša dužnost vojnog guvernera Transilvanije, te zapovijeda Armijskom grupom Sjever. U ratu s Mađarskom zaustavlja mađarsku ofenzivu u srpnju 1919., te u uspješnom protunapadu njegove jedinice 3. kolovoza 1919. ulaze u Budimpeštu. Promaknut u čin divizijskog generala postaje vojnim guvernerom Budimpešte, te teritorija zapadno od Tise.

U prosincu 1919. napušta vojsku i počinje se baviti politikom. Postaje članom Liberalne stranke, te obnaša dužnost ministra rata u vladi Alexandrua Vaide-Voevoda na kojoj dužnosi se nalazi do ožujka 1920. godine. U siječnju 1922. imenovan je ministrom komunikacija u vladi Iona I. C. Bratianua. Na dužnosti ministra komunikacija nalazi se do listopada 1923. kada postaje ministrom industrije i trgovine koju dužnost obnaša do ožujka 1926. godine.

Traian Mosoiu preminuo je 15. kolovoza 1932. godine u 65. godini života u Bukureštu. Pokopan je na vojnom groblju Bellu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(rum.) Traian Mosoiu na stranici Enciclopediaromaniei.ro