Tramvajski promet u Ljubljani

Izvor: Wikipedija

Tramvajski promet u Ljubljani
slika
slika
Razglednica koja prikazuje tramvaj u Ljubljani, 1913.
Opće informacije
Država Slovenija
Grad Ljubljana
Otvaranje 1901.
Ukidanje 1958.
Operator ECŽ
Infrastruktura
Depoi 1
Operacija
Linije 4
Duljina linije 21 km

Tramvajski promet u slovenskom glavnom gradu Ljubljani postojao je od 1901. do 1958. godine.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ideja o prvom ljubljanskom tramvaju seže još u 1897. godinu, kada je gradonačelnik Ivan Hribar pisao autro-ugarskim vlastima da u Ljubljani izgrade tramvaj koji bi vozio do Ljubljanske tvrđave na brdu u blizini centra grada.

Ljubljanski tramvaj u promet je pušten 1901. godine. Međutim, u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata većina gradova u Jugoslaviji ukinula je tramvajski promet dajući tako više prostora automobilima koji su postajali sve važniji. Tramvaj u Ljubljani ukinut je 1958. godine, a dužina tračnica tada je iznosila 21 km. Tramvaji koji su prometovali uskoro su preveženi u Osijek i Suboticu.

Osnovne informacije[uredi | uredi kôd]

Tramvajski sustav danas se sastoji od samo jedne šinske uspinjače, koja vozi od Krekova trga do Ljubljanskog dvorca i koriste je uglavnom turisti. Ukupno trajanje vožnje je oko 15 minuta, a prijevozna karta košta 3,5 eura.[2]

Budućnost[uredi | uredi kôd]

Gradske vlasti do 2015. godine planiraju vraćanje u promet originalne tramvajske linije s početka 20. stoljeća. Ukupna dužina sustava tada bi trebala biti 21 do 25 km.

Izvori[uredi | uredi kôd]